חיפה היא עיר שנותנת עבודה. החל משפך הקישון, שם מתחיל אזור התעשייה לחופו של המפרץ ועד המספנות של חיל הים ובית חולים רמב”ם. על חופה של חיפה יושבים מבנים שתורמים לכלכלתה, בריאותה ובטחונה של הארץ. אבל המבנים הללו...
נחקור ביחד בטיול את ההתיישבות היהודית בנהלל ובית עלמין תל שמרון המפורסם.
עמק יזרעאל הינו נגזרת של השבר הסורי אפריקאי ועובר בין הגלבוע, השומרון והכרמל, אשר לפי חוקרים מסוימים היו פעם רכס אחד. שימרון הייתה עיר מקראית כנענית חשובה אשר אותה הכה יהושוע בן נון, נקראה גם שמעון ובימי בית שני סמניה. לפי מפת הנחלות של שבטי ישראל אנו נמצאים בנחלת זבולון. יש גם מקור מקראי שתומך – ברשימת הערים בנחלת זבולון: “וְקַטָּת וְנַהֲלָל וְשִׁמְרוֹן וְיִדְאֲלָה וּבֵית לָחֶם עָרִים שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה וְחַצְרֵיהֶן”. בקרבת התל נמצאה כתובת “שבת” שלדעת החוקרים ציינה את תחום השבת של היישוב הקדום או של היישוב העתיק מהלול הסמוך, הוא נהלל. החפירות הארכאולוגיות על התל צפויות להתחיל ב-2017. לפי יוספוס לוחמים יהודים התבצרו פה לקראת מרד גדול ברומאים.
ב-1867, הגיעה למקום קבוצה של טמפלרים גרמנים, אולם הם נאלצו לעזוב לאחר תקופת זמן קצרה, מחמת המלריה, בהמשך היום נחזור לסיפור הטמפלרים. בצפון מזרח התל תלול ומשתפל לדרום מערב משם צופה לנהלל, בגבול עמק יזרעאל והגליל התחתון. האזור ליד התל שימש מקום ההתיישבות הראשון של מתיישבי נהלל. הם גרו במקום בשנה הראשונה 1921 בתקופה בה ייבשו את הביצות במקום התיישבות הקבע של המושב. בשנות ה-50 של המאה ה-20 הוקמה על המדרון של התל (באזור העיר התיכונה) מעברה לקליטת עולים שהקימו לימים את רמת ישי ומגדל העמק. לרגלי התל נמצאת שמורת טבע תל שמרון, שהיא המקום הצפוני ביותר בו גדלים עצי שיטה מלבינה בעלי גזע וענפים בצבע בהיר ומכאן שמם. בפסגתו של התל ישנו מגדל שמירה מתקופת המנדט הבריטי. סביב פסגתו של התל נטוע יער אורנים שגם בו ניתן לערוך פיקניק, מסתיר את הנוף.
נהלל מושב העובדים הראשון, הוקם בשנת 1921, בידי אנשי העלייה השנייה, שחיפשו להקים מסגרת חיים שיתופית המאפשרת יותר עצמאות לתא המשפחתי ולחבר מאשר בקיבוץ, הגרעין המייסד הגיע ברובו מדגניה א’ וכנרת. צורתו המפורסמת של המושב נהלל ממחישה את האופי המייחד את מושב העובדים מבין צורות ההתיישבות הכפריות האחרות: הוא בנוי בצורה מעגלית, וליד כל בית, מבין 75 הנחלות המצויות בו, משתרעת חלקה חקלאית צמודה. במבט מלמעלה מתקבלת כעין צורת ‘שמש’, כאשר במרכז מצויים מבני הציבור, מסביבם הבתים, ובשטח הרחב העוטף אותם – החלקות החקלאיות. חיפשו איזה פתרון ביניים בין הקולקטיב בסג’רה לבין הקואופרציה במרחביה.
שמואל דיין ודבורה חיו להם בקומונה בדגניה, חיים להם בשיתופיות, עד שנולד להם הילד הראשון לו קראו משה ע”ש משה ברסקי, ממיישבי דגניה שנרצח ע”י בדואים בדרכו להביא תרופות לשמואל דיין שהיה חולה. בקולקטיב, באו בטענות, איך דבורה נכנסת להריון מבלי להיוועץ ולקבל רשות, הרי שם היו ישנים בשלשות כדי להימנע ממקרים כאלו. משה דיין הילד הראשון של דגניה ובישיבה של הקבוצה הוחלט שכולם יגדלו אותו ביחד, דבורה החליטה שלא מתאים לה והיא ומשה עזבו לנהלל. לפני 93 שנים, בח’ אלול תרפ”א, עלה על הקרקע בעמק יזרעאל מושב העובדים הראשון בארץ ישראל -נהלל, שבמהותו התקיים על יסודות משפחה. זמן קצר לאחר מכן, התמודד הישוב הצעיר עם מקרה המוות הראשון. אמו של אחד החברים נפטרה, ואנשי המקום התכנסו על מנת להחליט על מיקומו של בית הקברות. המקום שנבחר, תל שמרון, שנמצא מצפון למושב וצופה אל העמק, הוכרע בנימוק: יהיו מתינו לנגד עינינו.
במהלך השנים, הפך נהלל שם נרדף לאצולת ההתיישבות העובדת. בית העלמין שלו הוא פנתיאון המספר את סיפורה של המדינה ורבים מאלה הטמונים בו הם שמות מוכרים, זאבלה עמית ויוספלה סלע עליהם כתבה נעמי שמר את השיר ” אנחנו שננו מאותו הכפר”, זוריק דיין שנהרג בקרב שמהווה נקודת מפנה ביחסים עם העדה הדרוזית – במלחמת 48 קרב רמת יוחנן. חנה מייזל שוחט הפמיניסטית הראשונה, מוכרת כמי שהקימה את חוות העלמות בחצר כנרת (עליה כתבה שולמית לפיד ספר בשם זה), ואשר בה שהתה, בין היתר, גם המשוררת רחל. מייזל היתה בעלת תואר דוקטור למדעים והאגרונומית הראשונה בארץ. לתפיסתה, הגשמת הציונות פירושה עבודה חקלאית, גם עבור נשים, ולשם כך יש להכשיר אותן. היא יזמה תכנית הכשרה ייחודית שאפשרה לאשה לעבוד בחקלאות ולנהל חיי משפחה. עם סגירת החווה יזמה את הקמת מטבחי הפועלים לפועלים הבודדים, הקימה וניהלה את בית הספר החקלאי לבנות בנהלל.
קברי משפחת דיין, כמובן שושלת מפוארת שאי אפשר להתעלם ממנה. משה דיין ברזומה רמטכ”ל, שר ביטחון, אליו מיוחס הניצחון במלחמת ששת הימים, אך בין האחראים למחדל מלחמת יום כיפור. פרשיות אוהבים, גניבות עתיקות. יחסים לא תקינים עם לבון שר הביטחון ועם שרת רוה”מ ולמרות כל המחדלים דמות כריזמטית שעיצבה את ההיסטוריה שלנו. אסי דיין היה אמנם עירוני מושבע, אבל חזר במסע אחרון לערש ילדותו, בנהלל, למנוחה אחרונה, איש קולנוע שבימיו האחרונים יזם סרט על חייו, מאוד ממליצה לראות, סרט שמראה צדדים שכנראה רובנו לא הכרנו במשפחה הזו.
מצבת אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון שנספה באסון המעבורת ‘קולומביה’ בשנת 2003. לא בן נהלל, אך נטמן במקום לבקשת משפחתו משקיף על רמת דוד. בין יתר המבצעים שבהם נטל חלק, היה תקיפת הכור בעירק ב-1981. מותו עוצר הנשימה לאחר שכל ישראל עקבה אחריו מהטלויזיה, התאהבנו והתגאנו בו, הפך את בית העלמין לאתר עלייה לרגל. בנו, סרן אסף רמון שקבור לצידו, נהרג ב-2009 בתאונת מטוס, שלושה חודשים לאחר שסיים את קורס הטייס בהצטיינות, כמו אביו. מדינה שלמה ביכתה את מותו, ואנשים רבים פוקדים את קברם. ממש השתטחות על קברי צדיקים חילוניים.
משטרת נהלל ההיסטורית ממוקמת על כביש 75 (חיפה-נצרת), מרחק קצר מערבה מצומת נהלל. ליד הכניסה ליישוב מנשיה זבדה קשה לפספס את מבנה המשטרה הבריטי הצבוע לבן. המבנים הללו ידועים גם בשם “משטרת הטיגארט” – אלה מצודות שהוקמו בתקופת המנדט הבריטי ביוזמתו של סר צ’ארלס טיגארט, מהנדס ששירת בהודו כמומחה לדיכוי מרידות וללוחמה בטרור ובגרילה. טיגארט הוזעק ארצה ב-1937, בשיאם של מאורעות תרצ”ו-תרצ”ט, כדי לתאם בין הזרועות השונות של המנדט הבריטי שפעלו נגד המורדים מערביי ארץ ישראל וכנגד הכוחות הערבים הבלתי סדירים שחשו לעזרתם מעבר לגבולות סוריה ולבנון. ביוזמתו של אותו מהנדס הוקמה ב-1938 גדר הצפון, שנועדה לחסום את הגבול הצפוני. בנוסף, הוחל בהקמתן של כ-60 מצודות מחמישה דגמים שונים, בהתאם למיקומן ולהיקף הכוחות שנועדו לשהות בהן. בין הבניינים המפורסמים שנותרו מאותם ימים: מצודת נבי יושע, מצודת מג’ד אל-כרום, בניין משטרת טבריה, משטרת עפולה, משטרת בית ליד, ומשטרת באר שבע. הקבלן המבצע של עבודות הבנייה היה באותם ימים סולל בונה. תחנת נהלל יושבת בנקודה אסטרטגית על קו התפר שבין נצרת ליגור. תפקידה היה להגן על האוכלוסייה האזרחית בעמק יזרעאל – יהודית וערבית – ועל אנשי השלטון הבריטי. על התחנה פיקד סרג’נט יצחק שבילי, מפקד סמכותי ובעל אישיות מרשימה שיצר יחסי רעות עם כל תושבי העמק. תחת מסווה של פעילות משטרתית שגרתית עזרו שוטרי התחנה בפיקודו של שבילי לפעילי “ההגנה” בפעולות מבצעיות רבות.
מבנה התחנה היה מיועד להריסה, אך בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת המועצה לשימור אתרי מורשת שיקמה את המבנה והקימה בו מרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ ישראל. אם במורשת אתם חפצים, תוכלו לבקר בסליק העמוק בנהלל בעומק 5 מטרים, מדובר במוזיאון של המשפחה אשר במשקה נבנה הסליק, מנציח את ההיסטוריה שלה השזורה בהתיישבות הציונית ובענף הביטחון.
וכמובן שאפשר לעשות מסלול רגלי ירוק, ארוך ויפה בין תל שמרון נהלל לבית לחם הגלילית ואלוני אבא
חיפה היא עיר שנותנת עבודה. החל משפך הקישון, שם מתחיל אזור התעשייה לחופו של המפרץ ועד המספנות של חיל הים ובית חולים רמב”ם. על חופה של חיפה יושבים מבנים שתורמים לכלכלתה, בריאותה ובטחונה של הארץ. אבל המבנים הללו...
האם לשיר על שקט נשמע לכם כמו אוקסימורון, כמו איזושהי סתירה? יונה וולך לא חושבת כך. היא כתבה את השיר "שקט" וביקשה - "לשמוע שקט לא מכאן / תשלח לי שקט בקופסא, מארץ רחוקה." יצאנו בעקבות מקומות שקטים...
“תנו לי נקודת משען ואני אזיז את העולם” – כך אמר ארכימדס, הפילוסוף-מהנדס המפורסם. ובכן, הטכניון הוא נקודת המשען של ישראל – המקום ממנו הוא מזיז את העולם לעבר עתיד טכנולוגי ומעניין יותר. בואו לבקר בקריית הטכניון...