דיברנו כבר על יישובים יחודיים בערבה. וגם על קדיתא - ישוב יהודי לא מוכר בגליל, שהוקם בניגוד לדעת המדינה. אבל עבירות בנייה אינה הבעיה היחידה שיש בבנייה באזורי הבר שבארץ. היום נדבר על חוות בודדים בכלל. וגם על חווה...
סיור קולינרי בגליל זה לא סתם סיסמא, הגליל הוא שטח עצום בגודלו ומורכב מפסיפס אנושי חוצה דתות ותרבויות, כאשר כל אחת כזו מביאה את המטבח שלה ובפוטנציאל ארוחות שישמטו לנו את הלסת.
נתחיל מסיור קולינרי כשר, סיור קולינרי כשר ניתן לקיים בעיר העתיקה צפת, סיור קולינרי בצפת יכלול מאכלים מפתיעים שחבויים בין סמטאות כחולות וצרות, סיפורים על משיח וקבלה, בין בתי כנסת וחצר עץ התאנה, נטעם את הלחוח המפורסם, ניכנס למזקקת ויסקי מקומית ונטעם מכל טוב, אי אפשר בלי פלאפל מקומי או טעימה טוניסאית עם לימוש כבוש היטב, בסיור קולינרי כשר בצפת אתם סוף סוף תבינו מה המשמעות של הגבינה הצפתית ואם תרצו גם נטעם יינות מעולים. את הסיור נסיים ברובע שהיה פעם מוסלמי עם מאפים שהוכנו בשילוב מחמצת בת 12 דורות! סיור קולינרי מפתיע וכשר בצפת.
אם אנחנו לא צריכים סיור קולינרי כשר, אז אפשר להתפרע עד הסוף – סיור קולינרי בנצרת, יביא לנו את מטעמי המטבח הערבי, מבית הקפה הותיק בארץ ועד הדיוואן בו מוגשים קינוחים מסורתיים, נגוון את הסיור עם כניסות לכנסיות. נדבר על המטבח הערבי תוך כדי שאנחנו מסתובבים במקדש התבלינים, במגזר אוכלים מה שבריא וצומח עכשיו בחוץ – בעונה מאפים ממולאים עולש, חובזה, סלט ג'רג'יר. אי אפשר בלי טעימה בשרית של עראיס מתובל בהל חזק בשיפודיה שנמצאת שם משנות החמישים, כל זה ועוד בסיור קולינרי בגליל והפעם בעיר נצרת.
בגליל ישנם גם כפרים צ'רקסים – כמו כפר כמא וריחניה – בהם ניתן לטעום מאפים מעניינים בשם חלוז', תבלינים שמגיעים ממחוזות רחוקים, קינוחים מדהימים, גבינות מעושנות ולסיים באירוח ביתי עם מקלובה ותבשילים בשריים נהדרים. אסור לפספס את הסיור בכפר שיכלול סקירה על העדה, מנהגיה ועל מבנה הדת.
בכפרים הדרוזים בגליל – סיור קולינרי הוא חוויה של ממש, הכפרים התפתחו עם מרכזי קניות עצומים שמזכירים את אירופה, אבל האוכל – כיאילו עצר הזמן. בסיור קולינרי בגליל אנחנו נטעם ממולאים – עלי גפן, עלי כרוב, מג'דרה ביתית, קובות עבודת יד ומגוון חליטות מרפא. בין הכפרים הדרוזים המעניינים נמצא את הכפר ג'וליס, ירכא, בית ג'אן, חורפיש, בכל אחד מהם הסיור יקבל טוויסט אחר.
תרשיחא כפר גלילי שהולך נהדר ונמצא סמוך לכפר מעיליא, השוק פעיל בימי שבת ואפשר להנות מסיור שיכלול טעימות בעסקים שפותחים בבוקר וסוגרים אחרי שלוש שעות, כי הסחורה נגמרה. למשל מאפיית האיש הטוב או מטרלו – יציעו לנו מאפים שנזיל ריר, מטרלו אפילו ידידותית לצליאקים ומי שנמנע מגלוטן. ננגב חומוס מקומי, נדבר על ירקות בלאדי וגידולים שאופיניים לאזור, בין בעלי מלאכה וחצרות יפייפיות וסיפורי מורשת, נגיע לממתקים של ג'ימי ואפילו בימות הקיץ, נשלב את גלידה בוזה – שהתחיל בשותפות בין סאסא לתרשיחא. אם תתזמנו את הסיור הקולינרי בגליל לתקופת חג המולד – תגלו שאלו כפרים ציוריים ומקושטים להפליא.
גם מבחינת אלכוהול – הגליל הוא פנינה – טיול יקבים בגליל יפתח לנו את החך ליקב ג'וליה במעיליא, יקב כישור, משק אופיר, תעשיות חקלאיות של דבש ומוצרים נהדרים, יקב אדיר ומחלבה מעולה – עד שלא תטעמו את היוגורט עבודת יד שלהם – כיאילו לא טעמתם יוגורט לעולם. עם נופים מטריפים, לפעמים כל מה שצריך זה כמה טעימות קפה – בתי קליה נהדרים כמו וארו, קפה בדואי אצל ויפקי, מרחב נחל ציפורי מלא בתיירנים נהדרים – נחל זורם, פריחה ובזרזיר תוכלו גם לראות טקס מדפונה – בישול מתחת לאדמה, מרהיב.
אם נצפין לכיוון הגבול בימים רגועים, נוכל להיכנס לכפר העלווי רג'ר ואז בכלל נרגיש בחו"ל, זרימת הואזני – מקורות נחל חצבני שלנו, מחלבה אותנטית כפרית, מטבחים ביתיים שלא דומים לשום דבר אחר ועיצוב ואסתטיקה אירופאית. בין טעימה לטעימה נבין את המצב המתוסבך של מיעוט שנמצא בטריטוריה בין לבנון סוריה וישראל – ואף אחד לא ממש מספח אותו. הסיור הקולינרי בגליל – יכול להיות מסע של כמה ימים, או של כמה שעות, יכול להתאים לקבוצות גרעיניות וקטנות, וגם יכול להיות מתוכנן באופן שיותאם לקבוצות גדולות.
הצלחתי להוכיח לכם שהגליל הוא ענק ומגוון מבחינת מטבחים, בכמה מילים על קצה הלשון – הגיע הזמן לטעום. בואו לסיור קולינרי עם המומחים, אחרת תפספסו עולם של טעמים וסיפורים.
דיברנו כבר על יישובים יחודיים בערבה. וגם על קדיתא - ישוב יהודי לא מוכר בגליל, שהוקם בניגוד לדעת המדינה. אבל עבירות בנייה אינה הבעיה היחידה שיש בבנייה באזורי הבר שבארץ. היום נדבר על חוות בודדים בכלל. וגם על חווה...
על משה רבנו נכתב "לא ידע איש את מקום קבורתו". והפרשנות המקובלת היא שהדבר נעשה כדי שלא יעלו להשתטח על קברו ויהפכו אותו למקום פולחן. כמובן, לאורך השנים, התפיסות ביהדות השתנו. החל מהמאה ה-11, ניתן לראות את המנהג...
לטבע אין סימוני שבילים שיועדו לבני אדם, אין תמרורים או רמזורים. אבל לפעמים, הטבע נותן סימן ברור - עד כאן ולא עוד! יצאנו לנחל שרף - לטייל, לטבול ולמצוא את התמרור של הטבע. לא מלאך ולא שרף לפני זמן...