ירושלים, עיר הקודש, ציון. מכל העולם הגיעו אליה אנשים כדי להקים מונומנטים לאמונתם, לאורך אלפי שנים. אבל היא גם עיר בה חיים אנשים, לעיתים בצפיפות והאנשים האלה לפעמים חולים. הפעם, אני רוצה שנבקר בבתי החולים ההיסטוריים בירושלים ונגלה...
כבר ביקרנו מספר פעמים בעיר רמלה
וגילינו דברים מדהימים על ההיסטוריה שלה
וגם על אמת המים מהתקופה הערבית שהשקתה את העיר בעבר.
היום נבקר ונטעם את שוק רמלה – אחד המקומות המיוחדים והטעימים בארץ!
אחד השווקים המרהיבים בארץ הוא השוק של רמלה.
הוא צבעוני, שמח והכל בו זול בצורה מגוחכת.
הרמלאים עצמם הם מכניסי אורחים ואוהבים לפתוח בשיחות על הא ודא.
מעין גרסה מקומית לשוכני פאבים באירלנד.
לא רק אוכל נמכר כאן אלא גם בגדים, כלי מטבח, כלי מיטה ועוד.
אבל היום נתמקד בקולינריה המופלאה והייחודית שיש כאן בשוק.
אז בואו נצא לדרך – מקווה שהגעתם רעבים!
רמלה היא אולי המקום היחידי בארץ שבה יש שיטת מזיגה ייחודית של לימונדה.
המוכר שולה את הלימונדה בעזרת צינור מתכתי שבקצהו נמצא בקבוק מחורר.
בפעם הראשונה התהליך נראה מוזר לחלוטין אבל ברגע שמסתכלים טוב,
השיטה של מזיגה באמצעות ואקום נראית פשוטה, יעילה ומקורית.
מדובר בשיטה עתיקת יומין שעוברת מאב לבן
וכנראה שהיא עושה נפלאות ללימונדה כי זו אחת הלימונדות הכי ערבות לחיך שטעמתי.
שיטת מזיגת הלימונדה ברמלה.
מקור: לימונדה שוק רמלה
יש המון מקומות של בורקס בשוק
אבל בורקס בבא חיים הוא ללא ספק אחד המקומות הטובים בארץ בז'אנר הזה.
את המקום ייסדה משפחת מלוכה
ויש כבר דור שלישי לאופים שמנהל את העסק ומאכיל את העוברים ושבים במעדן מאיזמיר, טורקיה.
הבצק עובר לישה ארוכה ביד ואפשר להרגיש את ההבדל בטעם הנימוח של המאפה.
אתם חייבים את זה לעצמכם, אתם חייבים גם לענות על השאלה עם ביצה או בלי ביצה?
יש שני סוגים עיקריים כאן – תרד וגבינה
אגב, הלימונדה נמצאת ממש בדוכן הצמוד ומי שבא לקחת יכול ליהנות משני המטעמים יחדיו.
הבורקסים כבר מוכנים בשוק ברמלה.
מקור: בורקס בבא רמלה
חמוצי כרמל הוא עסק משפחתי שפתח כרמל כשהיה חייל משוחרר בן 21 אי אז בשנת 80.
כולם מעורבים בעסק: אשתו ז'קלין, בניו ואפילו אשתו של אחד הבנים.
את מרבית המוצרים מכין כרמל בעצמו במפעל של המשפחה
ובני המשפחה מוכרים אותם לתושבי רמלה הרעבים לחמוצים, מטבלים ושימורים.
ויש גם גבינות, נקניקים, סלטים ודגים מעושנים.
כל אחד יוכל למצוא משהו להתאהב בו.
בין הדברים שמומלץ לקנות: גבינה עיראקית, צמות גבינת טולום טורקית, ג'יבנה ערבית, סולוגוני שהיא גבינה גרוזינית.
דגים כמו מקרל, מקרוסקה, איקרה, מטיאס והרינג וכמובן הבוטרגה למכורים.
דוכן חמוצי כרמל בשוק רמלה.
מקור: חמוצי כרמל
סמבוסק הוא מאפה ממכר מהמטבח העיראקי
ויש לו המון גרסאות עם גבינות ועם בשר וגם עם ירק.
הוא נפוץ בגרסאות שונות גם במטבח הערבי,
במטבח ההודי שם הוא נקרא סמוסה ובמטבח הטורקי בו הוא נקרא סמסה.
הסמבוסק המסורתי מטוגן בשמן עמוק ובפורים נהוג לאכול בעדה העיראקית סמבוסק מטוגן ממולא בחומוס.
סמבוסק כזה בדיוק תפגשו בשוק רמלה ומה אני אגיד לכם?
הוא ממכר בטירוף!
לא להחמיץ את התחנה הזאת.
תחנה חמישית: למי קראת טוניסאי?
כשמבקרים בשוק ברמלה, חייבים לאכול סנדוויץ' טוניסאי,
שהוא אולי סימן ההיכר המובהק של השוק.
אצל אלי הסנדוויץ הטוניסאי מוגש בלחמניית פריקסה מטוגנת. ארוכה.
תוכלו למצוא פה גם קוסקוס נפלא שמבשלת אמא של אלי וגם מפרום נהדר.
אלי ממשיך את דרכו של אביו וסבו בממלכת הסנדוויץ' הטוניסאי.
אז הסנדוויץ' הטוניסאי היה מוגש ברבע כיכר לחם מרוקנת מתוכנה וממולאת בכל טוב.
אלי והטוניסאי בעבודה.
מקור: הטוניסאי של אלי העמוד הרשמי
כמעט ארבעים שנה שנאג'י מחזיק את המסעדה המיתולוגית שלו בסמטה סודית בפאתי השוק.
תצטרכו לעבוד די קשה כדי למצוא את המקום אבל זה כל כך שווה
כאן מגישים תבשילי פתיליות כשגולת הכותרת היא הקובות לסוגיהן:
קובה במיה, קובה דלעת, קובה חמוסטה, קובה בורגול ועוד.
בנוסף תמצאו פה גם שעועית לבנה עם בשר ושעועית ירוקה עם עגבניות.
יש גם בשרים על האש – קבב עיראקי מתובל עם פטרוזיליה, שיפודים, שניצל, מעורב ירושלמי ועוד.
מומלץ מאוד להגיע ביום רביעי, אז מבשלים סְגְ'ק – מעיים מבושלים.
זהו מעדן עיראקי שעשוי ממעי בקר ממולאים בבשר בקר, אורז ותבלינים.
צוות המסעדה מוכן לסועדים.
מקור: אצל נאג׳י
למרות השם המטעה של המסעדה (סמיר), לבעלים שלה קוראים ג'ליל.
היא נמצאת לה בין סמטאות הגטו היווני אורתודוקסי,
ובין שרידים מרהיבים של מה שנשאר מהפאר וההדר שהאזור הזה ידע לפני שהרסו אותו.
במיקומה הנוכחי היא קיימת כבר משנת 1948,
ולפני מספר שנים הם התרחבו למבנה הסמוך, בן ה 700 שנה.
אחד הדברים הנפלאים במסעדה הוא הגג המקורה וניתן לשתות בו תה עם מרווה, נענע, קינמון ועשבים נוספים.
בתפריט תוכלו למצוא סלט פריקי, סלט עדשים עם חצילים ועגבניות וחומוס גרגרים.
לקינוח תוכלו להזמין כנאפה שמוגשת חמה.
יום טיפוסי במסעדת סמיר.
מקור: סמיר ברמלה Samir Restaurant
לסיום ולפני חזרה הביתה אתם מוזמנים להצטייד במוצרי בישול ותבלינים מהמטבח ההודי במהרג'ה.
מהרג'ה היא חנות תבלינים ומסעדה הודית ברחוב הרצל ברמלה.
היא התחילה את דרכה בתור חנות תבלינים קטנטנה עם חדרון קטן מאחור ובו שני שולחנות ושם נערכו טעימות.
אם נשאר לכם עוד מקום תוכלו לאכול כאן ארוחת הודית כיד המלך.
בתפריט יש מנות הודיות אורגינליות כמו:
בטטה וואדה, סמוסה פנג'בי, פקורה ירקות, שאו פורי, מלאי כופתא, פלאק פניר, גרין פיז פולז, ג'ירה רייס, בייגן מסאלה ועוד.
יש גם מנגו לאסי לשתייה.
מסעדת מהרג'ה ברמלה
לסיכום – מקווה שעשיתי לכם חשק להגיע ולטעום את הקולינריה בשוק רמלה שהוא לא רק שוק מאוד טעים אלא גם מאוד מגוון ומכניס אורחים.
כדאי להגיע בעיקר בימי שלישי, חמישי ושישי ובחול המועד פסח וסוכות, אז השוק במיטבו ובשיאו.
ירושלים, עיר הקודש, ציון. מכל העולם הגיעו אליה אנשים כדי להקים מונומנטים לאמונתם, לאורך אלפי שנים. אבל היא גם עיר בה חיים אנשים, לעיתים בצפיפות והאנשים האלה לפעמים חולים. הפעם, אני רוצה שנבקר בבתי החולים ההיסטוריים בירושלים ונגלה...
מפעל ירקון - נגב קו ירקון - נגב הוא קו מים אותו חנכה מקורות בראשית שנות ה-50, ונחשב לגדול מפעלי המים עד ייסוד המוביל הארצי. הקו המזרחי ,נבנה על ידי “תה”ל” בראשית שנות ה-50, והקו המערבי, על...
כתבתי החודש על מסלולי הזאכי והמג'רסה בשמורת בית צידה. אבל מי שמכיר את האזור, בוודאי ישאל - איפה העתיקות של בית צידה, אחד התלים הגדולים ביותר שנחפרו בארץ? התשובה היא שלמרות השם, העתיקות לא נכנסו מחוסר מקום...