בדברי ימי ההתיישבות בארץ, נותנים כבוד מיוחד להתיישבות "חומה ומגדל". אותם ישובים קמו באישון לילה והיו כבר מבוצרים עוד לפני שהניבו תוצרת חקלאית. כולנו מעט "ביטחוניסטים" בארץ ואי אפשר להתעלם מהסיפור הטוב הזה. אבל שיטת הבנייה הזו התקיימה...
בערבית ראס אל נקורה, ראס זה ראש בולט. בין מידע מעשיר גם נרגיש לרגע תיירים, אני באה לעשות לכם חשק לטייל. רוצים לעלות על הרכבל קצר בארץ ולצאת למסע ימי בחוף כחול גם באוויר מלמעלה, גם בהפלגה וגם לצלול.?
מקור השם הוא הבליטה של הרכס – לשם כך יש לקחת החשבון את רצועת מישור החוף בארץ לכל אורכה.
הכרמל הוא הרכס הראשון שנושק לים ואחריו יש עוד ועוד רכסים, כאשר הצפוני שלנו בולט כמו ראש – ראס.
הרכס הנקרא סולמה של צור. הוא מתרומם טופוגרפית לתוך גבול ישראל לבנון, רכס תלול שמוכר לנו 2000 שנים מבחינה היסטורית ובמערבו ראש הנקרה או ראס אל נקורה.
אל נקורה – הן הנקרות, הצורות הגאולוגיות המרשימות שנוצרות על ידי כוחות הטבע המכרסמים בסלע וגורמים לו לתהליכי ארוזיה ויוצרות לנו חללים פוטוגנים במיוחד.
מקור החול מגיע אלינו מהדרום מהנילוס, ממדבריות סהרה ונודד צפונה וכל פעם שנתקל ברכס שכזה, עוצר ומתפזר, על כן מחיפה וצפונה – ככל שנצפין כך החופים יהיו יותר סלעיים ופחות חול רך בכפות הרגליים, כלומר, תצטיידו בנעליים הפעם.
הסלע שנוצר כאן אם כך הוא סלע משקע ימי – מדובר בעצמות של בעלי חיים שמתו ושקעו ואט אט התפוררו ויצרו שכבת סלע, זה הוא תהליך של אלפי שנים. על אותה שכבת סלע פועלים כוחות הטבע ואט אט יוצרים בה תבניות – הגלים, הרוחות, הגשמים.
כוחות אלו יוצרים טבלאות גידוד- כמו משטחי סלע אופקיים, דמויי שולחן, אלו נחשבות לעשירות במיוחד בחי ובצומח, כשהמגוון הביולוגי בהן מתחרה אף עם שוניות האלמוגים באזורים הטרופיים בעולם.
סוג הסלע שרואים בעין – לבן – הוא סלע גיר לבן קשה משולב בקירטון רך ובו בולטות גם – עדשות צור חומות.
הומור –הביטו בסלע ואמרו לי מה אתם רואים: רגל של פיל או דב נמלים ? מה דעתכם ?
פיניקים הם לא בדיוק עם, אבל כן קדום. ברור לנו שהם ממוצא יווני מאחר ומצאנו קרמיקות וממצא חומרי במעיד על כך שכנראה ברחו דרך הים לאזורנו כאשר היו פעילויות געשיות באיי יוון. לא היה להם מנהיג אחד, לא מערכת שלטון או עיר בירה, הם היו מפוזרים בערים שונות, כשהם היו בצור נקראו צורים, כשהיו בצידון נקראו צידונים, אבל כשהיו נכנסים לים – אז היו קוראים להם פיניקים, קיבלנו מהם את הכתב, תחומי עיסוק בהם הצטיינו – הפקת זכוכית מחול ים והפקת צבע התכלת מהארגמונים – שבלולים מיוחדים, אנחנו מוצאים שרידים להתיישבות פיניקית בראש הנקרה.
אנו נמצאים בנקודה הצפונית ביותר במערב מדינת ישראל, ממש על הגבול עם לבנון, נקודה זו הינה נתיב מעבר אסטרטגי שבשל חשיבותו הרבה עבר תלאות רבות לאורך ההיסטוריה. בין השנים 1940-1942 נחצבו שתי מנהרות החוצות את סולמה של צור בידי חיל ההנדסה של דרום אפריקה בזמן מלחמת העולם השנייה, מערכת המנהרות היא באורך כולל של כ-200 מטר, רכבת חיפה בירות לצרכים צבאיים. ברכבת זו ב44 הוחלפו גרמנים טמפלרים בעד ניצולי שואה מעפילים.
במרץ 1948 פוצץ הגשר המחבר את שתי המנהרות בידי כוחות חטיבת "כרמלי" למניעת חדירת כוחות אויב מכיוון לבנון. קו הגבול בין ישראל ללבנון עובר בתוך המנהרה הצפונית, והיא נאטמה כדי למנוע את חציית הגבול.
גבול מדיני, לפי חוק בינלאומי הגבול הימי צריך להיות במערב מוחלט – תמונת מצפן מראש הנקרה, אם היינו מערב מוחלט לא היתה תצפית, תמיד 2 אניות צופות ללבנון תופסות קו שומרות על הגבול – כל 3 ימים מתחלפים. להראות נוכחות ולמנוע חדירה ימית. חייל הים פעיל פה – ספינת דבורה שבתמונה באורך 20 מטר, בין 9-12 אנשי צוות בערך.
טרק ים אכזיב – אופציה להפליג בחוף אכזיב הכחול, בין האיים תכלת שחף ונחליאלי אלו הן פסגות של רכב כורכר תת ימי, ניתן גם לשנרקל וללמוד על העולם התת ימי, מגוון רחב של צמחייה וחיות ימיות.
מגוון הדגים גם מביא אלינו מגוון עופות – שחף כספי, שחפית הים, נחליאלי לבן, יונים, סיסים.
אם יתמזל מזלנו על היבשה גם נראה – כלב ים נזירי, צבי ים, שפני סלע – נא לא ללטף – זהירות !
יישובי האזור הם יישובי שכלכלתם מתבססת על חקלאות ותיירות –
ניתן גם על כל אלו להגיע וללמוד, קיבוץ ראש הנקרה – המתמחה באבוקדואים, פסיפלורות, פטאייה.
והיישוב הסמוך בצת – מעצמת בננות, אפשר להגיע למשק אישך לטעום וללמוד כיצד מייבשים פירות ללא סוכר ואפילו אפשר להכין סושי מפירות מיובשים (: מקווה שנתראה בקרוב באחד מהטיולים בצפון !
בדברי ימי ההתיישבות בארץ, נותנים כבוד מיוחד להתיישבות "חומה ומגדל". אותם ישובים קמו באישון לילה והיו כבר מבוצרים עוד לפני שהניבו תוצרת חקלאית. כולנו מעט "ביטחוניסטים" בארץ ואי אפשר להתעלם מהסיפור הטוב הזה. אבל שיטת הבנייה הזו התקיימה...
רכס הכרמל הוא רחב ידיים, ירוק ומזמין. יש מקום לכולם - יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים. על האחרונים אני רוצה לדבר היום. על השכנים שלי בדַלְיַת אֶל-כַּרְמֶל, הישוב הדרוזי הגדול בארץ, לא רחוק מאוניברסיטת חיפה, בלב פארק הכרמל היפה. בואו...
כשנוסעים מתל אביב לירושלים בפרוזדור ירושלים המפורסם, הכביש מתפתל לו בין ההרים המיוערים. ולפעמים רואים עליהם ישובים. רבים מאתנו שאלו בלב - מי גר כאן ומה סיפורם? הנה סיפור שלא חשבתם שתשמעו. סיפור על הפינים שבאו בתחושת שליחות נוצרית...