לפעמים, אני נוסעת מחיפה לתל אביב ברכבת. אחרי שאני עוברת את תחנות חיפה, בדרך לבנימינה והמרכז, יש תחנה אחת שחולפת בחלונות של הרכבת, בלי שהרכבת עוצרת בה. זאת תחנת עתלית. במידה זו או אחרת, כך גם העיירה הזו...
ולא משנה כמה פעמים אני אחזור על סיור בעכו, בתור מי ששם כמה פעמים בשבוע, אני כל פעם אתחדש בדוכן עם טעמים מפתיעים, או בפינה היסטורית מרעננת. העיר שמאחורי כל אבן בה מסתתר סיפור והחלק החשוב ביותר – סיור בעכו מתאים לכל עונה ולכל גיל.
העיר העתיקה עכו הייתה אטרקטיבית גם לפני שנים רבות, זו הסיבה שסיפורים לא חסרים בסיור הזה, צבאות ומצביאים רבים נלחמו על מנת לשלוט על עיר הבירה המחוזית של הצפון, עיר הנמל הגדולה של פעם, בנו סביבה חומות ואמצעי הגנה – מנפולאון ועד למצביא הבוסני שמכונה "הקצב".
סיור בעכו יכלול את השוק העממי והשוק הלבן, יכלול את הבזאר הטורקי, יהיה זמן לקניות וגם להתבוננות ביצירות אומנות בגלריות, אם תחפצו במפגשים מקומיים – תוכלו לפגוש את חסן הדייג, את אומר השימור שמעביר סדנאות אבן ואחראי על יציבותה של החומה העתיקה. נדבר על פרויקטים עתידיים כמו שביל הים ועל קשיים חברתיים שמערימים התושבים על העירייה בכל הקשור למיתוג. נעבור ליד החומה ממנה "אסור לקפוץ" ונראה איך קופצים לים הנערים אחד אחרי השני.
סיור בעכו ניתן לשדרג עם הפלגה בים, עם רוח על הפנים ואדוות גלים, מוזיקה וגם אלכוהול. מבחינה קולינרית העיר העתיקה עכו מלאה במסעדות נהדרות שיציעו מאכלים אותנטיים, סיור קולינרי בעכו יכלול מתוקים מפתיעים – ממש ניכנס למטבח ונראה איך מכינים אותם. מלבי עבודת יד שלא תטעמו כמוהו בארץ, תבשילים ומאפים. המטבח העכואי הוא מטבח דגים, בסופו של דבר זוהי עיר ששכונת על חוף ועיסוק של רב התושבים מתבסס על כך. ישנן מסעדות עממיות שמתאימות לכל כיס ולצדן ישנן מסעדות שף יוקרה.
בסיור בעכו ניתן לשלב כמה מהמוזיאונים המרשימים שבעיר, אני תמיד משלבת את מצודת האבירים, המנהרה הטמפלרית, מתחם החמאם הטורקי – מרכז המבקרים וגם החמאם האמיתי של גטאס, מוזיאון אוצרות החומה ואף לחובבי אומנות מוזיאון עוקשי. המוזיאונים שעוסקים בימי הצלבנים – לוקחים אותנו כאלף שנים אחורה בזמן, לימים בה עכו הייתה עיר הבירה של הממלכה הצלבנית בארץ, נדבר על מסעות הצלב ועל רובין הוד.
מבחינת מזג אוויר, סיור בעכו מתאים לכל תנאי, ביום חורפי החומה והקמרונות מהווים מקלט מהגשם, ואילו ביום קייצי אלו יספקו לנו צל במידת הצורך. שילוב המוזיאונים מביא לנו הפסקות נעימות עם תאי שירותים מצוחצחים ומזגן. המסלול יכול להיות מונגש באופן שיתאים לעגלות או כסא גלגלים ממונע. יש לקחת בחשבון שבעיר העתיקה ישנן אבנים משולבות ויהיו קצת רעידות, אבל כשיש את כל הטוב הזה מסביב, מזה משנה.
מרכז מבקרים על שם הרמחל מביא את הקשר היהודי של העיר עכו, בימי השליט העותמני דהאר אל עומר, תקופת התחדשות היישוב היהודי בעכו – היה בית כנסת בו פעם הרמחל מי שלימים יתפרסם בזכות ספרו – מסילת ישרים. סיפורי מעניין ויותר מזה, מעניין איך העיר הזו מאז התנחלות שבטי ישראל, לא הייתה עיר יהודית, אפילו בימי ממלכת החשמונאים עכו הינה עיר פאגנית. אם כי היום ניתן לבקר בעיר העתיקה בעכו יזמים יהודים, מלונאים ומסעדנים, צצות מידי חודש יותר ויותר מסעדות כשרות בעיר העתיקה ומחוץ לה.
ברחבי העיר פזורים חאנים, חניונים עתיקים בהם עצרו גמלים וחמורים, חלק הפכו להיות מרכזי מסחר – כמו חאן אשוורדה, בעוד חלק עברו שימור וכיום מהווים מרכז חינוכי נוצרי – חאן אל פרנג' בו נמצא בית הספר הפרנציסקני, חאן אחר עדיין מוזנח ודורש שיפוץ מסיבי, בעוד חאן אל עומדן – עובד בימים אלו תהליכי שימור על מנת לפתוח מלון בוטיק על הגג, האתגרים הנדלניים מביאים עוד כיוון מעניין לשיחה שלנו.
הסיור גם יכול להתאים ליום האישה, המון נשים יזמיות – באופן מפתיע בעלות עסקים, כאלה שלא מפחדות מכלום, קשת שלמה של נשים יהודיות ומוסלמיות שנעות מדתיות לחילוניות גמורות, יספרו את סיפורן האמיץ, בין אם זה להיות אם חד הורית מוסלמית ודתייה ולפתוח עסק או אם זה לחבור לקולקטיב של אומניות גליליות יהודיות שמשכירות חלל גלריה ולא סגרו על אף האסונות שהביא איתו שומר חומות.
מחוץ לעיר העתיקה עכו, נוכל לטפס על תל החרסים – גבעת נפולאון, תצפית על נחל נעמן. נוכל לבקר את המצבה של אחד ממפקדי צבא נפולאון ממש אל מול יקב שיתופי עם יין נהדר – וכשר. בית הכנסת הטוניסאי בעכו הפך להיות אתר עלייה לרגל כאשר ציון בדעאש התחיל לקשט את הקירות בפסיפסים – אלו מייצגים את סמלי המדינה לאורך ההיסטורי ועוד המון נושאים אקטואלים ואומנות יוצאת דופן.
לפעמים, אני נוסעת מחיפה לתל אביב ברכבת. אחרי שאני עוברת את תחנות חיפה, בדרך לבנימינה והמרכז, יש תחנה אחת שחולפת בחלונות של הרכבת, בלי שהרכבת עוצרת בה. זאת תחנת עתלית. במידה זו או אחרת, כך גם העיירה הזו...
גלי עטרי שרה פעם "הכל עומד במקום, הזמן ממשיך ללכת" - והיא צודקת. אנחנו חיים כאן לצד רסיסים של זמן שקפא. אמת מים רומית כאן, מבצר צלבני שם. וכתובת שמשמרת את כתב ידו המהוסס של מישהו שרק לומד...
כשהשם שדרות עולה במחשבות זה בדרך כלל מוביל לאסוציאציות על מלחמה, קאסמים, עזה וחמאס. אבל לשדרות יש הרבה יותר מה להציע מזה. סצנה תרבותית תוססת שבמוקדה בעיקר קולנוע, המתוחזקת בעיקר על ידי הסינמטק ומכללת ספיר הסמוכה. מידי שנה...