ברור שיש! ישראל היא מעצמת תרבויות, טעמים, ריחות וסגנונות שונים של מטבחים, ובאמת רבים שהולכים לסיורים קולינריים רוצים לטעום אוכל של תרבויות אחרות וגם מהמטבח הערבי, למשל, או ממסעדות שאין להן תעודת כשרות - אבל בעצם,...
אתם מוזמנים ל חוויה מרתקת – סיור מודרך במושבה הגרמנית ההיסטורית בחיפה, סיור מונחה מרתק במושבה הגרמנית בחיפה – אחד מאתרי המורשת הייחודיים והמיוחדים ביותר בארץ. במהלך הסיור נכיר את סיפורה המופלא של המושבה, נצפה בארכיטקטורה הטמפלרית הייחודית ונגלה את ההיסטוריה המעניינת שמאחורי המבנים השונים.
ב-1861 נוסדה אגודה טמפלרית גרמנית פרוטסטנטית על ידי כריסטוף הופמן וחברו הרדג. שבע שנים לאחר מכן, עלו חברי הקהילה ארצה, מאמינים כי התיישבות והגאולה באדמת הקודש תביא את בוא המשיח ולא עכשיו, אלא במילניום. בינתיים עמלו והקימו כשש מושבות בארץ, ניתן להזמין סיורים במושבה הגרמנית חיפה, ירושלים, שרונה תל אביב, בית לחם הגלילית, אלוני אבא ואפילו לקנח עם יינות בוילהלמה חמדייה – הלא היא בני עטרות, ממש ליד איירפורט סיטי אפשר כבר להרגיש בגרמניה.
בתחילת רחוב בן גוריון מזרח, ממוקם **בית שקלר** – ביתו לשעבר של פרידריך שקלר, סגן הקונסול הגרמני. שנים רבות אחרי שהם גורשו מהארץ על ידי הבריטים מאחר והקהילה הראתה סממנים נאצים, המדינה דאגה להסדיר את רכישת הקרקעות במסגרת הסכמי השילומים עם מדינת גרמניה. כיום ישנו חוק המחייב שימור, אבל נדמה שבחיפה זו המלצה בלבד. בסיור מודרך כמובן תוכלו לקבל מבט מרענן על שימושים שונים של מבנים עד ימינו אנו – על מבנים שעברו שימור, אחרים שנהרסו וכאלה שתוך כדי תהליך. נדבר על השיקולים השונים ומי הם בעלי העניין.
בית משפחת שטובה – בעלי המקום שעסקו בייצור סבונים ושמנים. מאחורי הבית היה שטח שבו נפרקו גמלים עמוסים בזיתים לייצור. הסבונים והשמנים של משפחת שטובה יוצאו לחו"ל, והבית עצמו משמש היום כ"בית הרופאים". השטחים הנרחבים שהיו אז לגרמנים בכפר פריפריאלי כמו חיפה – שימשו לחקלאות, אך מרגע שהפכה חיפה לעיר בינלאומית עם נמל, עתודות הקרקע אט אט נעלמות ובשטח יש לנו מעט מאוד מזכרות שמצביעות על מה שהיה בעבר.
מבנה בעל גג הרעפים המיוחד, ממוקם אחד המבנים העתיקים ביותר במושבה. הוא משמש דוגמה מצוינת לשימור אדריכלות המושבה בכניסה לסיטי סנטר. לפני כמה שנים נפתחה במושבה הגרמנית מסעדת רק בשר, במבנה המיועד לשימוש מצאו מרתף יינות עם יינות שנותרו מימי הגרמנים הטמפלרים – שנקראים כך, מאחר ואין להם כנסייה, אלא כל אחד הוא מקדש בפני עצמו. המסעדה היום נקראת מימיניו ומציעה אוכל משובח גאורגי – מתחת לשולחנות רצפת זכוכית שרואים ממנה את מרתף היינות.מעיסוק חקלאי בשל פגיעה מצד ערבים עברו לתיירות ותעשיה, בתי מלון מלאכה וחרושת סבונים. תכננו מושבות למופת. כירכרות חלוציות בשם דליג'נס. עד תקופה עותמנית כבר 100 יחידות ו750 נפש. עד היום מגיעים גרמנים מאוסטרליה לטיול בעקבות מסע השורשים המשפחתי.
תחנת הרוח הטמפלרית המקורית משנת 1873 – שריד מעניין לרוח החלוצית והחדשנית של תקופת המושבה, אותה ניתן לשלב במסגרת סיור בשכונת בת גלים, ניתן גם לעלות למרכז הכרמל בחיפה ולטייל בשכונת כרמלהיים. מסתבר שהמבנים נבנו מותאמים לאקלים אירופאי, מה שלא התאים לגרמנים בקיץ הישראלי, לכן בנו להם בתי קיץ על הכרמל ברום ההר.
המשכנו בסיור וביקרנו במבנים ייחודיים נוספים, כמו: בתי המשפחות הרדג, קורגלר, בילהרץ ואחרים, וכן המכון ההיסטורי החשוב ששימש בעבר כנזירות קתולית ובית ספר. בדרך נשזרו סיפורים מרתקים על המשפחות והאירועים שקשורים למבנים השונים.
היום המושבה הגרמנית מהווה אבן שואבת לצעירים ומבוגרים כאזור בילוי שוקק ומלא חיים, מצטיין בנראות מנצנצת ומוארת בשעות הלילה ובמיוחד בחודש דצמבר בו בחיפה חוגגים את החג של החגים, אז אפשר להגיע בסופי שבוע, לטייל במדרחוב מלא בשחקנים, נגנים וסנטה קלאוסים שיכורים. תמצאו שם דוכני ערמונים חמים, שערות סבתא, סוכריות של תפוח שלם בכרמל ויין חם, למי שטרם מלאו 18 ניתן להגיש במקום גם את הסחלב החם (וגם למי שמעל גיל 18 כמובן). מדהים לדעת שיותר מכל מרחב אחר המושבה הגרמנית מזמנת אליה צעירים ערבים חילונים, נמצא פה את הקשת הפוליטית השלמה, מערבים ישראלים ועד שרואים בעצמם פלסטינים ולא מפחדים להביע זאת כלפי חוץ. המושבה הגרמנית הינה מוקד של ההפגנות המתוחות ביותר בשנים האחרונות, במהומות שומר חומות המפגינים שזרעו הרס פוזרו מהפגנה במושבה הגרמנית.
הסיור המודרך שלי במושבה הגרמנית הוא דרך מרתקת להכיר את מורשת היישוב המיוחד והאדריכלות המשגעת שלו. בסיור במושבה הגרמנית, נטייל ברחובות המוציאים רוח תקופה אחרת, נשמע סיפורים מרתקים, נצפה באדריכלות המיוחדת, ונלמד על החיים הייחודיים במושבה אז והיום.
ברור שיש! ישראל היא מעצמת תרבויות, טעמים, ריחות וסגנונות שונים של מטבחים, ובאמת רבים שהולכים לסיורים קולינריים רוצים לטעום אוכל של תרבויות אחרות וגם מהמטבח הערבי, למשל, או ממסעדות שאין להן תעודת כשרות - אבל בעצם,...
יש חשיבות כלכלית, אסטרטגית ואפילו מאגית לצומת דרכים. במקום שנפגשות הדרכים, נפגשים אנשים, אינטרסים ויצרים. היום נבקר במגדל צדק, צומת דרכים חשובה בעבר של ארץ ישראל, ומצודה, כפר ומחצבה שנבנו במקום. בין קהיר לדמשק, בין הים להר איפה אנחנו? היום...
במאמרים בעבר ביקרנו ב"קו ראשון לכנרת". בין אם זה העיר טבריה, ישובים עתיקים בסביבה או אתרים קדושים לנצרות. הפעם נתרחק מעט ונבקר בישובים עם נוף לכנרת, אתרים שקשורים לימה היפה שלנו, אבל לא צמחו על גדותיה. נתחיל בסוסיתא,...