סכרי הכינרת סכר דגניה שוכן בדרום-מערב הכנרת והוא מהווה מעין “פקק” בין הכנרת לבין הירדן הדרומי. הסכר נבנה על ידי מייסדה של חברת החשמל ומנהלה הראשון פנחס רוטנברג שכונה גם “הזקן מנהריים” בתחילת שנות ה-30 של המאה...
חורשת הארבעים הסבוכה והפורחת מציעה מסלול קליל, מעגלי, עתיר וריאציות ופיתולים, אליה נקשרות אגדות ומסורות רבות, יעד טיול פופולארי עבור קבוצות מטיילים שאוהבות פריחה ונוף (כולן). החורשה ממוקמת ממזרח לשטח אוניברסיטת חיפה ליד דרך הדורות, אשר מתאימה במיוחד להמשך הטיול ואף מונגשת לעגלות ולבעלי קשיי הליכה.
בחורשה ניתן למצוא עצי אלון מצוי עתיקים מאוד ובעלי גזעים מיוחדים בצורות שונות, ארבעים עצים אלו נתנו את השם לחורשה היפה והפורחת שהינה חלק מפארק הכרמל. על פי האגדה מתאספים בחורשה בכל שנה בליל שישי, ארבעים מאבות העולם הבא ומחליטים על גורל העולם, העצים בעלי קדושה עבור בני העדה הדרוזית המתגוררים בקרבתה ואף הם מקיימים טקסים דתיים בה, בזכות קדושתה נשמרה החורשה ועציה לא נכרתו, אגדות רבות נרקמו סביב החורשה שלא נשרפה בכל שרפות הכרמל.
חלק מהעצים מתנשאים לגובה של 7 מטר, וקוטר גזעם מטר וחצי. בחורשה גדלים עצים נוספים כגון עצי חרוב, קטלב ואורן. החורשה נמצאת בקרבת מבני “מצדה בכרמל”, מבנים מנדטוריים שנועדו לשמש כנגד פלישה נאצית בימי מלחמת העולם השנייה. אנו נתקדם לאורך שביל כחול המשקיף על נופי מפרץ חיפה.
ממזרח לחורשה נמצאת “באר הארבעים” או באר חורי על שם המשפחה הערבית שמכרה חלקה זו שכונתה “פסגת הכרמל” ליהושוע חנקין בכדי להקים שכונה עירונית. עומק הבאר 5 מטר, פתח הבאר בולט מעל פני השטח לגובה של 0.5 מטר, והוא בנוי מאבני גוויל, אבנים גסות שלא עובדו בידי אדם טרם הונחו במקומן, הבאר מדופנת בחלקה באבנים אלו ומכוסה ברשת מתכתית בכדי למנוע נפילה לעומקה. השביל שליד הבאר ממשיך ויורד דרך החורש לעבר מצוקי הארבעים.
שטח החורשה היה מקודש עוד בימי קדם, בשולי החורשה הפתוחה הדרום-מזרחיים, נמצאו שרידי מזבח שנעקר בתקופה העות’מאנית ממקומו לצורכי בנייה על ידי משפחת ח’ורי החיפאית.
בהמשך לחורשת הארבעים, מתחבר פארק מוזיאוני הנקרא דרך הדורות, הפארק כולל מבנים אותנטיים משוחזרים, המייצגים תקופות שונות בתולדות ארץ-ישראל. הפרויקט שהציע ד”ר הכט, היה מבוסס על איתור שרידי מבנים קדומים צפויים להרס, במקומות שונים בארץ, העברתם מאתריהם לשטח שיועד להקמת הפארק המוזיאוני ושחזורם לאורך שבילים מוקפים חורש וצמחייה טבעית.
בין הממצאים נמצא בתי מגורים מהתקופה הכנענית, מבני קבורה ברונזאים מהר הנגב, חווה חקלאית, בית ישראלי עם ארבעה מרחבים, מחסני תבואה, בתי בד מחורבת קסטרא הביזנטית, מתקן כבישה להפקת שמן זית ומבנה קבורה כלכוליתי מפלמחים.
מוזמנים להתרשם מסיורים נוספים באזור חיפה, מסלולי טבע בכרמל בהם נחל מערות, נחל שיח ועוד מגוון מסלולים
ואם אתם חפצים בסיור עירוני על חיפה ועל הכרמל – כנסו לכתבה הבאה על חיפה והכרמל (לחצו על הלינק)
סכרי הכינרת סכר דגניה שוכן בדרום-מערב הכנרת והוא מהווה מעין “פקק” בין הכנרת לבין הירדן הדרומי. הסכר נבנה על ידי מייסדה של חברת החשמל ומנהלה הראשון פנחס רוטנברג שכונה גם “הזקן מנהריים” בתחילת שנות ה-30 של המאה...
אחרי שביקרנו בדרום וגילינו מקומות מרתקים ומעט שנויים במחלוקת בערבה, נגיע לגליל אל רמת דלתון ולישוב כדיתה (קדיתא). ישוב יהודי לא מוכר בגליל בו חיים אנשים עם חזון. אמרו את זה קודם לפני - זה לא משנה בשנת 1999...
מרתק אצלנו בצפון. רק מספר קילומטרים בודדים מחיפה, חיה ובועטת לה עיירה מתפתחת, טירת הכרמל. זו מושכת אליה מבקרים ותושבים חדשים כאחד. בואו ונגלה את הפנינות הנסתרות של העיר היפה הזו! המקום בו צומחים שקדים טירת הכרמל נמצאת כאן, בשמות...