התותחים של המלחמה הגדולה ביותר בעולם עד כה שקטו. הגנרל אלנבי הוביל את סוסו לירושלים כמנצח - מתוך כבוד לעיר הנצח, הוא לא רכב פנימה. אחרי שהתפזר האבק, החל להשתפר המצב הכלכלי בארץ והחלו להגיע עליות ציוניות...
הטיול שלפנינו הוא טיול מעגלי ולא ארוך כלל אך אתגרי.
מדובר במסלול מדהים ביופיו, מרתק ביותר ומומלץ אשר נמצא לצערנו באזור מוזנח ולא בצדק.
המסלול כולל קניונים מרהיבים, הנמצאים ממש בסמוך לכביש הבקעה גבים ותצפיות אל הרי הגלעד.
המדרונות סלעיים משתפלים מהשומרון לצפון הבקעה ויוצרים פסיפס מגוון של חברות צמחים, כאן צמחים חובבי חום כגון זקום מצרי וחלביב רותמי חיים בכפיפה אחת עם צמחים ים תיכוניים כגון נרקיסים ורקפות ובעונה המתאימה גם אירוסים.
נחל תלכיד ופיראן
בחנייה ממנה מתחילים את המסלול, ניצבת אנדרטה לזכרו של מוחמד שיבלי. רב סמל בכיר, ממוצא בדואי שנהרג בשנת 1991 במקום זה לאחר היתקלות עם מחבלים.
ליד האנדרטה גדל עץ זקום מצרי, מין המעפיל לאורך השבר ממזרח אפריקה. הטמפרטורות הגבוהות באזור מאפשרות את צמיחתו.
מקור שמו של הנחל אינו ברור לחלוטין. ישנה סברה ששמו גזור מהמילה הערבית ‘פורון’, שפירושה ‘תנור’, שם שמקורו בחום הכבד השורר בקניון הנחל החסום בפני רוחות מצננות בקיץ.
יש הטוענים כי מקור שמו במילה ‘פאראן’, שפירושו ‘עכברים’. המצדדים בגרסה זו טוענים שבשם ישנו רמז לחורים הרבים שיש בסלע, הנראים כפתחי מאורות עכברים.
עולים במעלה הנחל היבש, במסלול המסומן בלבן-אדום-לבן. עולים בהדרגה על פני מפלונים קטנים ויבשים, והטיפוס עצמו הוא מרשים ויפה. לקראת סוף המעלה ישנו פיצול: אם פונים שמאלה, והולכים לכיוון דרום מערב מגיעים לישוב חמדת.
אם פונים ימינה, והולכים בכיוון צפון מערב, השביל מסומן בלבן-ירוק-לבן.
ישנה אפשרות להגיע דרך מסלול נוסף לתצפית מרהיבה על נחל תלכיד, ומשם הוא יורד לעבר הנחל.
השביל עולה בנחל הקניוני, ולאורכו פזורים שיחים בולטים של אוג קוצני.
פה ושם, מתגבר השביל המסומן על מפלים וסלעים גדולים, לעיתים בסיוע דרגיות, ובנקודה מסויימת הוא עובר מתחת לסלע גדול התלוי מעל לאפיק (ניתן לעקוף את הסלע).
במעלה הקניון, לקראת סופו של המסלול יש להיצמד לצלע הימנית/דרומית של הוואדי מתוך כוונה לעקוף את המפל הגדול של נחל תלכיד מדרום.
באזור בולטים שיחים רבים של רותם המדבר וחלביב רותמי.
נחל תלכיד מצוקי בחלקים מסוימים, צר עוד יותר משכנו הדרומי, ולכן מומלץ שלא לוותר על ההליכה בו.
גם המפלים כאן גדולים יותר ועדיף לעקוב אחר השביל העוקף אותם ולא לנסות לרדת בהם.
הירידה בנחל תלכיד (ואדי קאוד עידה) מאוד כיפית ומרהיבה, ניתן לחזות במפלונים קטנים לאורך הדרך.
גבי מים שבעונת השיטפונות מחייבים שחייה כדי לעבור אותם, נקיקים וחגווי סלע.
בעונה המתאימה ניתן לחזות על המצוקים מתחילת עד אמצע חודש מרץ בפריחתו המרהיבה והשופעת של אירוס הגלבוע..
פריחה מרשימה לאורך המסלול בחורף ובאביב.
נרקיס מצוי ורקפת מצויה תחילת דצמבר, צמרורת בואסייה, עכנאי יהודה מרץ ואירוס הגלבוע במחצית הראשונה של מרץ.
במחצית השנייה של מרץ/תחילת אפריל, פורחת במסלול חוטמית זיפנית, אך עם זאת הנוף באפריל עשוי כבר להיות צהוב בהתאם לגלי החום המשתנים.
המסלול נמצא מעבר לקו הירוק, באזור שקט מבחינה ביטחונית. המסלול עובר בחלקו בשטח אש ומותר לטייל בו רק בסופי שבוע. הליכה במסלול מחייבת תיאום בטחוני מראש עם גורמי צה”ל!
המסלול חשוף כולו לשמש, ובקיץ האזור חם מאד – מומלץ להימנע מהטיול באזור בין מאי לאוקטובר.
המעבר בקניון נחל תלכיד מיועד למיטיבי לכת, וההליכה במסלול המסומן עשויה לחייב שחייה בגבים עמוקים.
השבילים תלולים וטרשיים, ואין לטייל במסלול בימים גשומים לאור סכנת החלקה.
לפרטים נוספים צרו קשר (כנסו ללינק)
התותחים של המלחמה הגדולה ביותר בעולם עד כה שקטו. הגנרל אלנבי הוביל את סוסו לירושלים כמנצח - מתוך כבוד לעיר הנצח, הוא לא רכב פנימה. אחרי שהתפזר האבק, החל להשתפר המצב הכלכלי בארץ והחלו להגיע עליות ציוניות...
מסלול נחל יצפור מתחיל בכר פריחה הכולל בחודשים מרץ ותחילת אפריל את אירוס הגלבוע, נוריות, דבורניות, סחלבים, רקפות והפתעות נוספות. הנחל התלול נקרא גם נחל המפלים היבשים בירידה בהם ניעזר ביתדות ולאורכו נוף מרשים לעמק...
בעקבות שוכני המדבר אל ספר המדבר ספר המדבר בארץ ישראל מהווה רצועה צרה שכיוונה צפון-דרום בסמוך לגבול מדבר יהודה, ומזרח-מערב בסמוך לגבול הנגב. לספר המדבר מאפיינים גאוגרפיים, אקולוגיים והיסטוריים המבדילים אותו הן מאזור המדבר והן מהאזור הים תיכוני. סְפָר...