החודש יצא לנו לדבר על דרך הבשמים. וגם על העיר המרשימה ביותר של הנבטים בארץ שהצלחנו לחפור ולשחזר - עבדת. ומה אם בא לי טיול דו-יומי באזור? או בא לי לשלב בין הארכיאולוגיה של העיר העבודה של הנבטים...
כמו שרבים יודעים, אני חיפאית גאה.
וכחיפאית, אני אוהבת לבקר (ולאכול)
אצל השכנים ממזרח, בקריית טבעון ובבסמת טבעון.
היום גם אתם תוכלו לגלות את הישובים המיוחדים האלו ולטעום את מה שיש להם להציע!
פעם, עד שנת 1958 המרוחקת, התקיימו זה לצד זה שני ישובים – קריית עמל וטבעון.
ראו שועי עולם כי טוב והחליטו לאחד בין שני הישובים ונולד לו ישוב חדש ושמו בישראל "קרית טבעון".
לישוב היסטוריה ציונית מפוארת – כאן רכב על סוסו אלכסנדר זייד,
השומר האגדי ולא רחוק מפה נהרג במארב.
לזכרו יש פסל מרשים מונומנטלי – אחד הפסלים הרכובים היחידים בארץ.
על גבעות הנושקות לטבעון נמצא קברו של שייח' אַבְּרֵיק
וגם בית שערים, נקרופוליס יהודי וישוב מתקופת בית שני, שהתגלה במקרה ע"י אלכסנדר זייד, שהיה גם ארכיאולוג לעת מצוא.
ליד קרית טבעון נמצא ישוב בדואי בשם בַּסְמֶת טַבְּעוּן.
כאן, לפי החלטת ממשלה, רוכזו חמישה שבטים בדואים.
לכל שבט – גבעה, על כל גבעה – שכונה.
זהו היישוב הבדואי המוסדר הראשון בארץ.
במקור, השבט ערב אל-סעדיה קנה אדמות מאנשי שפרעם בתקופה הבריטית והתיישב במקום.
בשנות השישים, בעידוד הממשלה, השבט ערב אל-סעדיה עבר למקום וזו הייתה ההתחלה של בסמת טבעון.
שבטים נוספים הצטרפו בהמשך.
אבל על זה נוכל לדבר בהזדמנות – היום אנחנו מתרכזים במטעמי הקריה והכפר!
באופן מפתיע התפתחה בקרית טבעון בעשר השנים האחרונות סצנה קולינרית מיוחדת,
בזכות ההרכב הדמוגרפי האקלקטי של התושבים במקום ובזכות כמה יזמים שפשוט אוהבים את מה שהם עושים.
האופי האינטימי של קרית טבעון שמזכיר כפר קטן בו כולם מכירים את כולם ומברכים זה את זה לשלום רק תורם לעניין.
כך חיים בצוותא בתי קפה מעולים, מאפיות משובחות, מסעדות לא שגרתיות, חנויות מעניינות
ועל כל זה תוסיפו את בתי האוכל הנהדרים של היישוב השכן בסמת טבעון.
אני חושבת שזה שווה סיור קולינרי. אז בואו נצא לדרך!
מדובר בקפה מהטובים ביותר בארץ.
הבעלים של קפה אנין הוא גיק של קפה בשם דני בר לב,
והוא עושה זאת מכל הלב ותוך הקפדה ודיוק כמעט יפניים על הפרטים הקטנים.
כל כוס קפה מקבלת את מלוא תשומת הלב.
בנוסף משמש המקום גם לקליית הקפה שנעשית על ידי דני במקום.
אפשר למצוא כאן אספרסו, קפה מכל הסוגים וקפה טחון קלוי לקחת הביתה.
הבת של דני אופה עוגיות שנמכרות לצד הקפה,
ובימי שישי הם מוכרים גם לחמים מיוחדים וכריכים טובים.
בלומה היא מאפייה ובית קפה
ששוכנת במרכז מסחרי מיושן וצובעת אותו בעליזות עם ציורי קיר שנמצאים במקום.
אפשר למצוא כאן לחמים מצויינים כמו
פאן דה מי בטטה-בצל, לחם מחמצת עם קמח מלא, גרעיני דלעת ואגוזי מלך, לחם פרידה עם כוסמין אורגני, דבש ושקדים ועוד.
לצד הלחמים, בלומה מציעה גם מגוון מטורף של מאפים מתוקים ומלוחים, פיצות מעניינות ומנות מבוססות לחם, ממרחים ודגים כבושים שמכינים במקום.
למשל פאן דה מי עם איקרא או מטיאס עם לימון כבוש מעט חריף או בייגל קלאסי עם סלמון, שמנת וצלפים.
מומוס היא חומוסייה טבעונית צעירה ואהובה מאוד בקרב תושבי טבעון.
את המקום פתח שימי שיידר שהוא אקטיביסט חברתי וטבעוני שרוף.
פרט לחומוס המעולה ניתן למצוא כאן:
מרק חורפי עם ירקות שורש, ג'ינג'ר, זעתר, כורכום, ציפורן, קינמון וזרעי כוסברה,
מרק אינדונזי, שקשוקה, לביבות בטטה
וספיישלים נוספים על פי מצב הרוח של שימי וההיצע העונתי.
תאי צ'ין היא מסעדה אסייתית ותיקה ואהובה עם אופי שכונתי.
יש לה תפריט רחב שכל אחד יכול למצוא בו משהו.
מנות מומלצות: סלט עוף עם פלפלים, זוקיני, בצל מוקפץ וחסה, מרק וון טון קלאסי, מבחר מרקי ראמן או קלמארי בטמפורה.
טאנטי באצ'י היא מוסד ידוע ומוכר ברחבי האיזור ומתפקדת כמסעדה איטלקית ביתית.
התפריט מציע מנעד רחב של פסטות ופיצות בעבודת יד.
בין המנות המומלצות פסטה גואנצ'טי – טורטליני במילוי סלק וירקות שורש ברוטב שמנת וגורגונזולה
ופיצה ביאנקה – פיצה לבנה עם רוקפור, מסקרפונה וריקוטה בתוספת פטריות יער טריות.
גם מקומם של הטבעונים לא נפקד כאן
והם יוכלו למצוא כאן פיצה עם ממרח שום ועגבניות מיובשות, קישואים, לבבות ארטישוק, חצילים,
פטריות ורוטב של שמן זית, שום, בזיליקום ותימין וריזוטו על בסיס חמאת שקדים עם יין לבן, אגוז מוסקט ופטריות.
ניתן גם לרכוש במקום פסטה מוכנה ושלל פסטות יבשות ורטבים מאיטליה.
מסעדת ״חאלד עדווי" נפתחה בשנות התשעים
דווקא בחיפה על ידי חאלד זכרונו לברכה אך לאחר מותו בניו,
שהמשיכו לנהל את העסק צירפו לסניף החיפאי אח צעיר בבוסמת טבעון.
התפריט מורכב ממיטב המנות מהמטבח המזרחי וכולל מגוון סלטים לפתיחה,
צלעות כבש, סטייק פרגית ומנת הדגל – עוף על גחלים שמוגש לצד רוטב שום מיוחד.
לסמיר יש קצביה מוכרת מאד בבסמת טבעון כבר יותר מ 50 שנה.
שנים רבות הוא חלם לפתוח מעדניית בוטיק גבינות ומוצרים מיוחדים.
הוא הגשים את חלומו ופתח מעדניה מיוחדת מאוד
עם סחורה מיובאת ומוצרים שלא ניתן למצוא בכל מקום כמו גבינות, נקניקים, חלבות ועוד.
מומלץ מאוד לבקר!
קומפלקס שיושב במרכז טבעון ומורכב ממעדנייה, חנות גבינות וחנות יין.
בנוסף הם מציעים גם בירות בוטיק ומשקאות נוספים.
בימי רביעי וחמישי בערב פותחים כאן את הבר ומציעים יין בכוסות במחיר שווה.
לצד היין ניתן להזמין גם פלטה עם ארבעה סוגי גבינות מיושנות, זיתים, שמן זית, חומץ בלסמי ובגט טרי.
בנוסף, לפני הקורונה נהגו לקיים כאן בימי רביעי מופע ג'אז, ואחת לכמה זמן נערכו גם סדנאות יין וארוחות שף.
קלאסיקה של שלושים שנה שמתמצתת לכדי כמויות בלתי נגמרות של שוקולדים באינסוף טעמים.
לפני הקורונה נערכו כאן גם סדנאות ליצירת שוקולד.
תמצאו כאן פרלין הל ולימון עם גנאש שוקולד לבן בציפוי שוקולד מריר,
פרלין קסיס עם קרם אוכמניות ושמנת בשוקולד מריר, פרלין נוגט-צנובר בציפוי שוקולד מריר,
פרלין אמריקנו עם מחית פטל וחמאת בוטנים בשוקולד חלב ופרלין מנטה עם גנאש שוקולד מריר ולבן.
המלצה אישית שלנו לחובבי השוקולד האלכוהולי – אל תפספסו את פרלין הברנדי-דובדבנים עם השוקולד מריר.
מקווה שעשיתי לכם תיאבון לרצות לנסוע ולהתנסות בעצמכם בקולינריה הטבעונית המופלאה.
תתפלאו, אבל זה היה על קצה המזלג בלבד ואפשר לכתוב לפחות עוד מאמר נוסף על כל המקומות שלא נכנסו.
אז למה אתם מחכים? כנסו לאוטו ובתיאבון 😊
החודש יצא לנו לדבר על דרך הבשמים. וגם על העיר המרשימה ביותר של הנבטים בארץ שהצלחנו לחפור ולשחזר - עבדת. ומה אם בא לי טיול דו-יומי באזור? או בא לי לשלב בין הארכיאולוגיה של העיר העבודה של הנבטים...
כמו שכולם יודעים, ירושלים העתיקה מחולקת לארבעה רובעים: הרובע המוסלמי, היהודי, הנוצרי והארמני וכמובן הר הבית, ששוכן מעל הרובעים. אלא שבמציאות, לא הכל כל כך חד וחלק. לדוגמה, ברובע המוסלמי מתגוררים כאלף יהודים וחלק מהבתים היו בבעלות...
דמיינו לכם לוחם עברי מתקופת הברונזה על מגדל עוז מעל ביצורים, בשעה הרביעית לשמירה. הוא לוקח הפסקה, מוריד את הקסדה ומסתכל על השחפים. "אילו יכולתי לעוף כמו השחף" הוא בטח חשב… העברים החדשים בארץ ישראל דווקא למדו לעוף....