בין השמיים למים, בין העיר התחתית לשכונות הכרמל, שוכנת לה שכונת "הדר הכרמל". השכונה העברית הראשונה של חיפה. מאז הקמתה, ראתה השכונה עליות ומורדות רבים. אבל כמות ההיסטוריה שספגה במאה שנות קיומה דורשות ביקור מיוחד. ביקור במקום שממנו התחילה...
מסלול בכרמל המתחיל בשביל צר להר שוקף והר ערקן המשתרעים בגובה של 400-500 מטר מעל פני הים. נקודת התחלה וסיום – חניון האגם, הוייז מכיר אותו, המסלול המאתגר כולל 7.5 ק”מ והינו מעגלי. יש להצטייד : נעלי הליכה, כובע ו-3 ליטר מים, המסלול בדרגת קושי בינונית – מתחיל במגמת עלייה בואדי רקית לכיוון הר שוקף ואז ירידה לעבר בקעת אלון – כל זה בכרמל!
אנחנו עוקבים אחרי הסימון האדום ומחזיקים אצבעות לראות את הרקפות הראשונות, הפעם את נזקי השריפה יהיה קשה לפספס.
השריפה הקשה שמכונה גם – אסון השריפה בכרמל שגבתה קורבנות אדם רבים, סוהרים שהיו בדרכם לכלא דמון, הנהג, המתנדבים שהגיעו לסייע.
הנזק הגדול שגרמה השריפה מתבטא גם בשטחים עצומים של טבע שנשרפו, בבעלי חיים שנשרפו ובנזק רב לרכוש, אסון שנגרם בשל מחדל.
במסלול שלנו, נתחבר לשביל ישראל שיוביל אותנו דרך חורש אורנים מלא פטריות אורניות לחורבת רקית.
האורן הוא אחד העצים המסוכנים ביער ולא כי הוא קורס, אלא מאחר והוא מאוד דליק, במחטים ישנו חומר מאוד דליק ועל כן אם תדליקו מדורה יהיה מאוד נוח להשתמש במחטי עץ האורן, שידלקו מהר ויציתו. כאשר יש שריפה העץ ממש גורם למלכודות, האצטרובלים שלו עפים לכל עבר, כן כן אותם אצטרובלים שיש בהם צנוברים, הופכים לפצצות אש ומפזרות את הצנוברים שהם זרעים אשר מבטיחים את הדור הבא. שווה לזכור ששריפה גם טובה לסביבה, אותם מחטים מדכאים צמיחת מינים שונים תחתם, הצמרות של העצים לא נותנות לאור להגיע לקרקע. אחרי שריפה, ההתחדשות מאוד מרשימה מאחר וזרעים שכבר נמצאים שנים רבות מתחת לקרקע מקלים אור והזדמנות לנבוט ולהתחדש.
העלייה לא פשוטה ..
אחרי שנעבור ליד אתר קדוש דרוזי ומטעים של היישובים הדרוזים שבעבר ניסו לחבר אותם לעיר הכרמל. נתחיל בטיפוס להר שוקף, טיפוס שלא קל בכלל, את הדרך שלנו ילוו ערמות אבנים מאורגנות המכונות טומולים. בקצה הטיפוס, תחכה לנו תצפית פנורמית יפייפיה, ממנה רואים את הים התיכון ואת יישובי חוף הכרמל. ננשום לרווחה ונרגיש את הבריזה – אווירה פסגות שווה כל רגע של מאמץ.
נמשיך ללכת ונגיע אל מערת קבורה חצובה עם כתובת ביוונית ועיטורי רוזטה, בימי המשנה והתלמוד היה פה יישוב יהודי לימים ינטש ויתיישבו פה דרוזים. העתיקות דווקר מיוחסות לתקופה ביזנטית וללא קשר ליהודים ולדרוזים, בכל אופן ככל הנראה שאם היינו חופרים עוד, היינו מגלים מתחם שלם. ניתן להציץ למבנה הקבורה – שהיה בעברו חסום באבן גולל ולהצטלם עם האלמנטים האדריכליים – אומנותיים היפים בה. כמובן שאם נחזור אחורה בזמן נמצא שהכרמל מוזכר גם במקורות שלנו – שקידשו אותו בזכות הנס שעשה אליהו בכרמל. הנס היה במעמד בו נכחו גם נביאי הבעל, אליהו הוכיח בנס זה שאלוהים הוא אחד – זה מה שמשך לכרמל כל כך הרבה מאמינים מכל הדתות, צעד ענק לעולם מונותאיסטי.
נכון בכרמל ישנם איילים רבים, אם יתמזל מזלנו אפילו נראה אחד מהם, הכרמל במקורות מכונה גם חוטם האיילה כך היה נראה מרחוק למפליגים, וגם במפה מאוד קל להבחין במפרץ ששובר את קו החוף הישראלי הרציף והישר. אבל לא רק איילים יש בכרמל, לא רק איילי כרמל, בכרמל ניתן לפגוש מגוון של חיות – החל מקיפוד, דורבן שמשאיר לנו על הדרך את הקוצים שלו ועד חזירי בר, תנים, שועלים, פרות, ציפורים ממגוון סוגים – חלקן קבועות פה וחלקן אורחות, אין ספק שהמרשימות ביותר הן הגדולות שכאן מקננות – הנשרים, הבזים, החיוואים וישנו גם עולם שלם מתחת לפני האדמה שכולל מגוון רחב של חרקים, פרוקי רגליים ומעופפים.
האוניברסיטה – מוסד גבוה להשכלה גבוה שלא ניתן לפספס גם ממרחק, הוא ממש סמל של העיר.. ממוקמת ממש מול החי-בר, זה מאפשר לסטודנטים להנות ממיצג הנשרים המעופפים בעת ההאכלה שלהם. החי בר הוא גרעין רבייה, שו?! בגרעין רבייה בעצם דואגים ושומרים על חיות בכלובים, עוזרים להם להרגיש בבית ולהתאקלם, להתרבות ובעצם להשתקם לפני חזרה לטבע. רב המינים בחי בר הם בסכנת הכחדה, בחי בר נמצא גם את עז הבר, את הדישון, היחמור, עופות נדירים וגם חיות שנפצעו וכעת מבריאות לקראת השבה לטבע. אתר שווה ביקור בהחלט.
בטיול, נכיר את החורש הים תיכוני, שרידי התיישבות קדומה, אחרי תצפית מהר שוקף נרד חזרה דרך בקעת אלון ונחל אורן לחניון האגם.
בין השמיים למים, בין העיר התחתית לשכונות הכרמל, שוכנת לה שכונת "הדר הכרמל". השכונה העברית הראשונה של חיפה. מאז הקמתה, ראתה השכונה עליות ומורדות רבים. אבל כמות ההיסטוריה שספגה במאה שנות קיומה דורשות ביקור מיוחד. ביקור במקום שממנו התחילה...
כנסיות יפות, תצפיות מרתקות – נצרת וסביבתה נצרת וסביבתה – בדרך לנצרת בירת הגליל וערש הנצרות נמצאים מספר מוקדי עניין היסטוריים שלא תמיד נמצאים על מפת התייר הישראלי הממוצע. נצרת וסביבתה שופעת בנופים מרהיבים, וסיפורים מרתקים שעוזרים...
היעד הוא הר העזאזל בלב מדבר יהודה – ממנו היו משליכים מדי שנה את השעיר לעזאזל ביום הכיפורים, על-מנת לכפר על עוונות עם ישראל. או הר מונטאר בערבית הוא ‘הצופה’, על שם התצפית המרהיבה מפסגתו....