מפעל ירקון - נגב קו ירקון - נגב הוא קו מים אותו חנכה מקורות בראשית שנות ה-50, ונחשב לגדול מפעלי המים עד ייסוד המוביל הארצי. הקו המזרחי ,נבנה על ידי “תה”ל” בראשית שנות ה-50, והקו המערבי, על...
יקבים באזור השרון לא זוכים לאותה העדנה כמו אלו שנמצאים בגולן או בשפלה.
וקצת חבל – אזור המרכז הוא המוקד של האקלים הים תיכוני ומתאים במיוחד לזני ענבים שאוהבים אקלים חם.
בנוסף, לא כל יקב חייב שיהיה לו כרם צמוד – חלק מה יקבים קונים ענבים מהכרמים הטובים בארץ, מה שנותן להם את הגמישות לייצר בלנדים של יין שגדל בטרוארים השונים של ישראל.
בוא לשתות את היין הים תיכוני ליד חופי הים התיכון!
נתחיל ביקב הגדול היותר באזור – יקב רקנאטי.
היקב הוקם על ידי לני רקנאטי, נצר לאותה משפחה עשירה ומפורסמת מסלוניקי שמשחקת תפקיד חשוב בכלכלה הישראלית, כבר יותר משלושה דורות.
שותפים נוספים שהיו איתו לאורך כל הדרך הם שני האחים ד”ר שלומי בן-ארי וד”ר משה בן-ארי, בני משפחת כורמים.
היקב חוגג בדיוק השנה 20 שנה להיווסדו.
היקב הוא בגודל בינוני, במונחים של הארץ.
חלק מהיינות שהוא מייצר הם יינות רגילים, מהסוגים הפופולריים שנצרכים ברחבי הארץ בארוחות משפחתיות שרוצות להשקיע.
הייחוד של היקב הוא בזנים ים תיכוניים כגון פטיט סירה, מרסלאן וקריניאן.
בשנת 2015, הם היו הראשונים שהפיקו יין לבן מזן ענבים מקומי – המראווי.
זהו זן שפותח בעקבות מחקר באוניברסיטת אריאל ובשיתוף פעולה של כורם פלסטיני.
זהו זן מקומי אמיתי, זן מרתק וייחודי.
ומיקב מאוד ישראלי – נעבור ליקב עם ניחוח אירופאי – יקב וילה וילהלמה.
לפני יותר ממאה שנה, התיישבו במקום הטמפלרים, אותו זרם פרוטסטנטי גרמני שבנה את המושבה הגרמנית בחיפה ואת שרונה.
זאת הייתה מושבה חקלאית משגשגת שייצאה לעולם את המותג הארצישראלי הראשון – תפוזי Jaffa המפורסמים – יחד עם המושבה שרונה.
במלחמת העולם השנייה, השלטונות הבריטיים הגלו מהארץ את נתיני האויב הגרמני ובשנת 1948 הוקם במקום מושב בית עטרות, ששמר על הארכיטקטורה הייחודית של המושבה.
באחד מבתי המושבה, נפתח יקב וילה וילהלמה.
גיל ומוטי גולדמן, דור שני לכורמים, לוקחים את המקצוע ברצינות – ובסבלנות.
יינות הדגל של היקב נקראים Timeless ומתיישנים בחביות שמונה שנים ויותר.
בנוסף לאלו, תוכלו לטעום כאן יינות מעולים באווירת כפר אירופאית מקסימה.
אמרתי לטעום יינות? התכוונתי גם לסדנת יין, אבל גם לבראנץ’ יום שישי שמוגש במקום.
אמרתי אווירת כפר? התכוונתי לאסם הטמפלרי שהוסב לאולם אירוח.
כרגע, הבראנצ’ים הם לא אופציה, אבל הסדנאות היין ממשיכות, בימים כתיקונם.
לדרוך זוּ מסורת!
אהרון ג’לח, מיקב אפק בראש העין, החל את דרכו כחובב יין כבר כילד, כשהפריד ודרך על ענבים וייצור יין ביתי עם אביו וסבו.
עכשיו זה כבר מקצוע – הוא למד ייננות ביקב שורק ואז במכללת אריאל, אצל עידו לוינסון – כיום היינן הראשי של יקבי ברקן.
אפשר להגיד שהוא והיינות שלו הצטיינו בתחום – היקב זכה בתואר “יקב הבוטיק הטוב ביותר ל יקבים עד 10,000 בקבוקים בשנה בתחרות” ובמדליית זהב כפול לשרדונה 2015 בתחרות ‘טרה וינו 2017′ (לראשונה לשרדונה ישראלי בתחרות זו!).
וכמובן, לדעת השופטים, אתם חייבים לעצמכם לטעום את ’פורטדור’ – יין הקינוח מסוג פורט שמיוצר ביקב.
יקב נטוף הוא עוד יקב שהחל כתחביב בשנת 1997.
מאיר עקל וזאב צינמון החלו בחיים חדשים כשפרשו לגמלאות והקימו יקב.
בהתחלה, זה היה ניסוי כלים – מספר זעיר של בקבוקים לעצמם ולחבר’ה.
היום, זהו יקב קטן ומצליח של כ-5,000 בקבוקים בשנה המתמחה ביינות אדומים.
את הענבים, אגב, מגדלים מאיר וזאב בעצמם בכפר טרומן, עם קצת עזרה מהמשפחה.
אפשר וכדאי לבוא לטעימות – ולקחת הביתה יין אדום למזכרת.
מבחינת תחרויות היין, ישראל נחשבת חלק מ”העולם החדש”, מקום שבו לא ייצרו יין באופן מסורתי.
בקטגוריה הזו, יחד עם ישראל, נמצאות אוסטרליה, דרום אפריקה וכמובן יינות קליפורניה המפורסמים, במיוחד מעמק נאפה.
ג’ף מורגן ולסלי רד (ז”ל) הם ייננים מקליפורניה שהרחיבו את עסקיהם לישראל ופתחו בתל אביב סניף של יקב קובננט.
את הענבים הם קונים ממיטב הכרמים בארץ, בעיקר בגליל העליון והגולן.
קובננט בלו סי רוזה יכול להיחשב כיין דגל של הכרם – ג’ף מורגן תמיד היה איש של רוזה וזכה לתואר “מלך הרוזה” של עמק נאפה.
כמו ביקב קובננט, גם ביקב אלכסנדר מייצרים יין מעולה ממיטב הענבים הגליליים.
וכמו ביקב אפק, גם כאן זוהי מסורת משפחתית של שנים (עוד מתוניס) של ייצור יין ביתי שהתפתחה לעסק בוטיק מקסים.
היקב הוקם בשנת 1996 על ידי יורם שלום, וקרוי על שם אביו, אלכסנדר (סנדרו לקרוביו).
תוכלו לבוא ולבקר את המקום בו מיץ ענבים הופך ליין ולהצטרף למגוון פעילויות כגון ערבי טעימות, סדנאות יין וסיגרים, אירועים גסטרונומיים, מפגשי ג’אז ועוד!
כמובן, אלו לא כל ה יקבים בהם תוכלו לבקר.
יש גם את יקב ויתקין, יקב נווה ירק, יקב הרואה, יקב גרוס, יקב גיתו, יקב הרצברג, יקב אדם, יקב כרם מוסקט, יקב בן חיים, יקב פלדשטיין ויקב לוינסון.
האם ביקרתם באחד מה יקבים האלו או יצא לכם לטעום מהיין שלהם?
האם יש להם סיפור מיוחד או שיש במקום פעילות מיוחדת ומעניינת?
אשמח לתגובות והמלצות – לי ולקוראי!
מפעל ירקון - נגב קו ירקון - נגב הוא קו מים אותו חנכה מקורות בראשית שנות ה-50, ונחשב לגדול מפעלי המים עד ייסוד המוביל הארצי. הקו המזרחי ,נבנה על ידי “תה”ל” בראשית שנות ה-50, והקו המערבי, על...
ירושלים, בירת ישראל, העיר שחוברה לה יחדיו. עיר קודש לשלוש מהדתות המרכזיות בעולם. טבורו של העולם. ועוד ועוד. אבל עתיקות זו לא הסיבה היחידה לבקר כאן. המון מהמבקרים והתושבים נוהרים לשוק מחנה יהודה. בואו לגלות למה! עץ חיים נתחיל בסיפור ההיסטורי של...
נראה שהחודש אני כותבת על נחלים עם שמות של צמחים. כבר פרסמתי מאמר על נחל סלוודורה, על שם עץ מרשים של סלוודורה, לא רחוק מהמעיינות החמים בעין קדם. עכשיו, ניסע לצפון ים המלח. שם נכיר את נחל אוג,...