בסוף שנות ה-90, יצאה לאוויר העולם סדרה שתפקידה היה, ככל הנראה, לגרום לדור חדש של צעירים לעבור (או לרצות לעבור) לתל אביב, לבד-לבד, בלי הורים ומסורת על הראש. הסדרה הייתה כמובן “פלורנטין” – סדרה ישראלית שהראתה...
סיור טעימות בחיפה משלב סיפורים וטעמים, העליות שהגיעו בימי ההעפלה ואחרי, השאירו חותמן היטב גם במאכלים. תוכלו למצוא את השפעות הבלקן בטברנה היוונית של קלמנס אם תרצו להשקיע במזטים מופלאים או את הטעם הסלוניקאי בבורקס העגלה – רשת שהתחילה ממש פה בחיפה בעגלה עם פחמים רותחים. הקולות של פיראוס מזכירים את חיפה – כשברקע מנופים פורקים סחורות וספינות ורכבות, אנחנו יכולים להיכנס לפאטוש גלרי בר – מהיפים בארץ ולטעום את מטעמי המטבח הפיוז'ן ערבי, את כל אלו תמצאו בעיר התחתית, לצד קבב בולגרי ותיק או אפילו בחמארה של ג'קי עם קציצות פארסה מיוחדות.
אם אתם חפצים בסיור טעימות כשר בחיפה אציע בעיר התחתית – לשלב את הקונדיטוריה משנת 48 של זוג ניצולי השואה למשפחת שפירא, שבדרך פלא היום מפעילה משפחת אבו שקארה – מפליא לדעת ששני הקונדיטורים הם הבנים של ראש הקהילה הלטינית בחיפה – והם שמרו על תעודת הכשרות ועל מתכונים מזרח אירופאים משולבים עם השפעות איטלקיות וצרפתיות, גוליאן וכריסטיאן עושים פלאים עם הבצק וזה ממכר.
החומוס הוא סיפור אחר לגמרי, בשכונה אחת יש לנו איזה 10 חומוסיות, עד שלא נטעם את כולן לא נצליח להחליט איזו המיוחדת מכולן, נצמצם לגזרת הכשרות ונמצא שיש לנו מתכון של סבתא שמנצח כבר שנים אצל נחמה ולצדו גיבליד פותח חומוס קונספט טבעוני עם מטבלים מעניינים. אי אפשר שלא להתייחס לנושא הקפה בעיר שיש בה שלושה בתי קלייה צמודים זה לזה – אווה, שני וסמי – אחד משנות ה40 השני משנות ה60 והאחרון, הוא היחיד שהזמן עצר בו בעת נכנסים – כי אבא ציווה על הבנים לשמור על העסק כפי שהיה מבלי לשנות אותו, ממש בצמוד לתחנה המרכזית חיפה משנות ה30 שהיום נטושה, תמצאו בית קליה מסורתי שמייצג את ישראל בתחרויות מסביב לעולם.
האמת שהעיר התחתית פעם כללה שוק ימאים שהיום איננו והמון סיפורים על עיר עתיקה היסטורית שהיום כבר התחדשה, השוק הטורקי כבר מזמן אינו שוק ולבטח אינו טורקי וסך הכל המרחב שנטייל בו מאפשר בנחת, במישור לחוות אוכל מעניין מעסקים שונים.
אם אתם חפצים בשוק של ממש – בסיור טעימות בחיפה – התשובה היא שוק תלפיות – בורקס במילוי כרוב, פחזניות עבודת יד מקונדיטוריה מזרח אירופאית משנות ה60 בשכונה היהודית הראשונה בחיפה, עד קיגל חרדי לצד חומוס משולב חמאת בוטנים, נטעם פלאפל ושוורמה כביכול טעמים מאוד ישראלים – עם סיפור מאוד מרגש על יזמית אישה, בין גלריות לפינות חמד ניתקל בשוק הישן, תוך כדי שאנחנו מנשנשים מגש גבינות וחמוצים נוכל להעלות נוסטלגיות ולספר על תהליכים גלובליים שמשפיעים על המרחב. בפסאז' נוכל לטעום לחמי מחמצת איכותיים ולחובבי הז'אנר נגיש דגים כבושים וכמובן נרים כוסית.
כל מה שתיארתי למעלה כשר אבל אם אתם לא חייבים שהכל יהיה כשר – אי אפשר מבלי לבקר את ערבסקה – המטבח של אמא של אכרם בן זוגו של עידן. פורצי דרך, יזמים, אמיצים, נאמנים לעצמם והכי חשוב – כל דבר שתטעמו שם – ללקק את האצבעות. אני בוחרת במאפה עג'ינט. בגזרת העליות השונות אי אפשר לשכוח את שנות ה90 והשפעת הרוסים והקווקז על המרחב, נטעם ציבורקי במגוון טעמים וגם פירושקי, אחד כך נוכל להמשיך לגאורגית. אם תחפצו בכך ניתן לשלב טעימות אסייתיות – מוייטנמית לתאילנדית והודית, מסעדות נהדרות שפותחות את כל הצ'אקרות ולקינוח, הגיעה לחיפה הגלידרייה הגלילית מסאסא ותרשיחא – גלידה בוזה, טעמים כמו קשיו, ליאלי אל ביירות, ראס אל חנות ושוקולד מלח ים. סך הכל מדובר בחוויה עשירה מכל הבחינות – גם תוכן וגם אוכל.
סיור טעימות בחיפה הוא בעצם סיור בו טועמים את האופי הבועט של העיר הזו שלא מפסיקה להתחדש. כל המאכלים האלו ובכלל לא נכנסנו לשוק הערבי ואדי ניסנס, מי שלא חייב תעודת כשרות – זה השוק מספר אחד, אוהבת אותו יותר מכל אחד אחר. הסוחרים שהם כבר כמו משפחה, מקדישים זמן להסתכל בעיניים ולדבר עם הלקוחות שלהם, הבישולים הערבים הביתיים, הליקוטים העונתיים, הסיפורים על העיר המעורבת ועל השכנות לאורך השנים, שילוב של האוכל עם האומנות הוא מתבקש. שילוב של חומוס ויוגורט בחיפה אפשר למצוא רק פה, הפלאפל שזכה השנה בהצהרה תקשורתית ואחרי דגימה של כל פלאפליות בעלות השם – פלאפל הזקנים נבחר לפלאפל הטוב בארץ. תבשילים ומאפים – כמו מנזלה, שולבטה, מועג'נט, פטאייר ומנאיש – עד שלא תטעמו, לא תדעו את טעם החיים. אגב סיור טעימות בואדי ניסנס, מתאים גם לצליאקים, לטבעונים… כל עוד אנחנו לא ביום א, זהו יום השבתון של השוק.
בואו איתי לגלות טעמים חדשים בשווקים בחיפה, לשמוע סיפורים שעוד לא הכרתם, לחוות רגעים בלתי נשכחים ולהנות מהחיים כל עוד אנחנו חיים, גילי שולץ מורת דרך מוסמכת ומארגנת טיולים וימי כיף בחיפה ובכל הארץ.
בסוף שנות ה-90, יצאה לאוויר העולם סדרה שתפקידה היה, ככל הנראה, לגרום לדור חדש של צעירים לעבור (או לרצות לעבור) לתל אביב, לבד-לבד, בלי הורים ומסורת על הראש. הסדרה הייתה כמובן “פלורנטין” – סדרה ישראלית שהראתה...
בימים כתיקונם, בחודש יוני כל שנה, נוחתים בארץ אלפי צעירים מהעולם. לא, הם לא באו למקומות הקדושים או לצעוד על משעולי שביל ישראל. הם כאן כדי להשתתף בחודש הגאווה בתל אביב. אז איך הפכה העיר העברית הראשונה לבירה...
סיורים בעיר באר שבע כשחושבים על עיר תיירותית בישראל, באר שבע היא לא הדוגמא הראשונה שתצוץ, זאת למרות שבשנים האחרונות מתחוללות בעיר תמורות רבות המושכות תיירים סקרנים למתחמיה השונים. כתבה זו תעסוק בבאר שבע ההיסטורית ומבנים ששרדו...