בת ים היא עיר מרתקת - דתית וחילונית, עם חופי ים, פארקים ושלל תרבויות שונות. אלא שעתידה של העיר לא ברור, בגלל שינויים מנהליים בעתיד הקרוב. בואו לבקר בבת ים היפה - כמו שהיא היום. כל מה שרצינו...
כמה רעיונות לטיולים בשפלת יהודה למשוטטים הסקרנים שביננו
מצודת לטרון הצלבנית, סיור ביער המגנים ותל גזר, תל עזקה, תל בית שמש ותל צרעה
מעטים יודעים שאם יטפסו מאחורי הגבעה שליד מנזר השתקנים בשביל מסומן, לאחר עליה קלה יגיעו לשרידי המצודה הצלבנית שנקראה על שם אביריה הצלבנים “לה טורון דה שבלייה”. המבנה אומנם לא מוסדר וכדאי להיות ערניים לבורות, אך המתחם מעניין ויפה, חלקו הפחות נגיש משומר ומטופח ושייך לקהילת לטרון המשתייכת לקהילה המשיחית בארץ, עבורה המבנה מהווה מרכז בו מארחים כנסים באווירה מיוחדת. לאחר שנעבור ליד האנדרטה לעוצבת סער נראה את מגורי קהילת לטרון, אשר לרוב לא יסכימו לקבל קבוצה מבקרים ע”מ לא להפוך למסחריים ובכך “להוזיל” את הקהילה. הם יסכימו לקבל אתכם רק אם תהיו משפחה או קבוצה קטנה.
לאחר מצודת לטרון היפה נמשיך לטיול קסום בין הרקפות והכלניות ביער המגנים צמוד לבית עלמין כרמי יוסף. ביער נהנה מנופי פריחה, אנדרטאות לנופלים במערכות ישראל וגם אנדרטאות יוצאות דופן כמו למשל לזכר רוכבת אופניים שנהרגה בתאונת דרכים. מסקרנות מכל הן כתובות מפתיעות הנקראות “תחום גזר”, כתובות שייקחו אותנו אחורה בזמן וסימנו את תחום השבת ככל הנראה של היישוב היהודי גזר. גזר התל הינו תל מקראי שנהרס מבחינה ארכאולוגית על ידי הארכאולוגים מקליסטר ובליס שלא החזירו את החפירות שהפכו למקומן המקורי. נמצאו בחפירות – שער עתיק, מפעל מים קדום וכתובת בכתב עברי קדום הקשורה לעונות וחודשי השנה.
הנוף של תל עזקה בעמק האלה, הוא נוף עתיק יומין שעם ההקשר הנכון ממש נוכל לראות דרכו את סיפורי התנ”ך, את דוד נלחם בגולית, את תל שׂוֹכוֹ. תצפיות תנ”כיות בסימן שמשון הגיבור נוכל לעשות גם מיקב מוני או מתל בית שמש שבפני עצמו הוא אתר אטרקטיבי.
בתל בית שמש, נראה (פה הוספתי) ממצאים המצביעים על יישוב יהודי מימי המקרא, עם זאת השם מתאים יותר ליישוב עם מסורות פאגניות של סגידה לאל שמש (בית שמש = בית לשמש) אשר לא נמצא ביישובים יהודיים, החפירות בעיצומן ובכל פעם הסיפור מקבל כיוון מסקרן יותר. אפשר לראות שם בור מים ענק בצורת צלב וגם פריחה. בעיקר מקום טוב לספר על חפירות ומהות הארכאולוגיה, על אמיתות המקרא ועל הגישה הירושלמית והתל אביבית לחקר המקרא.
מצפון לתל בית שמש נבקר את תל צרעה הממוקם ביער צרעה – יער נטוע לזכר חיים ויצמן הנשיא הראשון. חורש ים תיכוני, אשר נטיעתו סיפקה תעסוקה לעולים החדשים ששיכנו במרחב. בתל צרעה שבלב היער נמצא ציון קברו של שמשון הגיבור ואביו.
כיצד בדיוק מזהים קברי צדיקים? מדוע הם מתרבים ומתרבים בשנים האחרונות? מתי ומדוע התחילה ההשתטחות על קברי צדיקים והפכה למנהג מקובל ביהדות? נמשיך את השיחה ונענה על כל אלו ועוד כאשר שנגיע לקבר לדן ביציאה מיער צרעה ושביל הפסלים.
עוד אטרקציות בשפלה תוכלו למצוא בכתבות ההמשך שיפורסמו בימים הקרובים
“בעקבות מנזרים בשפלת יהודה”, “תלים תלים ומשמעותם”, “לטייל עם תנ”ך ביד”
בת ים היא עיר מרתקת - דתית וחילונית, עם חופי ים, פארקים ושלל תרבויות שונות. אלא שעתידה של העיר לא ברור, בגלל שינויים מנהליים בעתיד הקרוב. בואו לבקר בבת ים היפה - כמו שהיא היום. כל מה שרצינו...
“תנו לי נקודת משען ואני אזיז את העולם” – כך אמר ארכימדס, הפילוסוף-מהנדס המפורסם. ובכן, הטכניון הוא נקודת המשען של ישראל – המקום ממנו הוא מזיז את העולם לעבר עתיד טכנולוגי ומעניין יותר. בואו לבקר בקריית הטכניון...
הדרוזים ברמת הגולן בשנת 1981, התקבל חוק הגולן שסיפח למעשה את הגולן למדינת ישראל וכשנה לאחר מכן כבר היו מועצות מקומיות דרוזיות. הדרוזים ברמת הגולן קיבלו את החוק במחאה חריפה והכריזו על שביתה כללית, אם כי 5...