כל מי שביקר בארץ אפילו פעם אחת יכול לראות בעין בלתי מזוינת את השכבות שנוצרו עם הזמן. אחרי הכל, האזור היה מיושב מתקופות פרה-היסטוריות והמון דתות, עמים ואימפריות כבשו, התיישבו ובנו את הארץ – בדמותם. ההרגשה שנוצרת...
נחל מורן ונחל נריה הם נחלים כמעט מקבילים היוצרים טיול מעגלי בעל נוף מרהיב למרגלות הר מירון המתאים לכל המשפחה, לאורך המסלול ניתן לראות פרחים, עצים מעניינים, חורש אפלולי וגם מעיינות!
קיימות שתי אופציות למסלול המעגלי של הנחלים נריה ומורן (6.5 ק”מ סה”כ ). ניתן לרדת בנחל נריה ולעלות בערוץ של נחל מורן, אבל כמובן שאפשר גם להפך.
אפשר להתחיל גם בבי”ס שדה מירון.
הר מירון הוא הפסגה הגבוהה ביותר ממערב לירדן, גובהו הוא 1208 מטרים. חורש של הר מירון הוא אחד המפותחים ביותר בארץ ומגוון מיני הצמחים שבו עשיר ביותר.
הדבר נובע ממגוון בתי הגדול שבו, הניכרים בטיפוסי סלע שונים, בטיפוסי קרקע שונים, במפנים שונים ובתנאי קרינה, טמפרטורה והתאדות שונים.
בצורתו הכללית, חורש זה הוא דוגמה אופיינית של חברת אלון מצוי ואלה ארצישראלית, אך הוא עשיר גם בצמחים מזופיליים כמו חזרר החרש, ער אציל, עזרר חד-גלעיני, ובעצים עמידים בפני קור כמו אגס סורי, אלון התולע ושזיף הדב.
האזור מתאפיין גם במינים ייחודיים כמו אדמונית החרש, כלך מירוני וערער ארזי.
רוב ההליכה בערוץ זה גם כן עוברת בחורש ים תיכוני צפוף (לפעמים השביל צר עד מאד).
חלקו הראשון של השביל הינו שביל נוח המתאים לכל המשפחה, וחולף בירידה מתונה בחורש פתוח מדרום לערוצו הרדוד של נחל מורן (לאורכו יש חלקות עיבוד פרטיות של תושבי הכפרים הדרוזיים).
אורך הקטע “המשפחתי” בנחל מורן הינו כקילומטר לכל כיוון.
לאורך הדרך, סביר שנפגוש בסתיו בפריחתה של סתוונית בכירה לאורכו של המסלול. בחורף, ניתן לראות מספר רב של פטריות הצצות לאחר הגשם.
השביל מטפס במדרגות סלע יפהפיות, עולה ומתפתל בין מפלים קטנים ואלו שיגיעו בימי החורף צפויים לגלות גבי מים יפים בערוץ הנחל.
ערוץ נחל מורן נפגש עם ערוץ נחל כזיב, האוסף אותו מערבה וממשיך לעבר הים התיכון.
כעבור 2.5 ק”מ של הליכה בנחל מורן (ועלייה קלה), אפשר להגיע לעינות נריה.
המים מטפטפים מתוך הנביעות הנמצאות בתוך קיר סלע זקוף.
המעיינות ממלאים שתי בריכות מים מרעננות ויפות – מקום נהדר לארוחת צהריים, התרעננות וקפה. ייתכן וניתקל בגללים רבים באזור.
הראשונה, הבריכה הגדולה, נמצאת ממש על הדרך, וממוקמת למרגלות צוק גבוה.
במקום, ישנו אחו בוצי.
בסתיו (סוף אוקטובר-תחילת נובמבר), פורח כאן כרכום צהבהב.
המקום שימש בעבר ככר גידול לדו-חיים, אך עקב הפרעה של עדרי בקר שרעו במקום, הוקפה הבריכה בגדר המונעת כניסת בקר אך מאפשרת מעבר מטיילים.
הבריכה השנייה, קטנה יותר, נמצאת מעט בהמשך למרגלות המצוק – מעט מימין לדרך המסומנת.
מכאן, ממשיכים לטפס בשביל עוד ק”מ אחד לעבר בי”ס שדה הר מירון, נקודת ההתחלה של המסלול.
בהמשך, נראה כביש אספלט סלול, העומד במרכז מאבק עז שניטש בשנות ה-1990 בין תושביה הדרוזים של שמורת הר מירון לרשות שמורות הטבע וגופים ירוקים אחרים.
הכביש נפרץ בתוך ערוץ נחל כזיב במטרה לחבר בין הכפר חורפיש, שבצפון השמורה, לכפר בית ג’אן שבדרומה.
אלמלא הכביש, צריכים היו תושבי שני הכפרים הקרובים לנסוע זמן ומרחק רב (כ- 40 דקות) על הכביש הראשי, כדי להגיע זה לכפרו של זה.
הדרך נפרצה באישון ליל, בצורה לא חוקית וללא אישורים ובניגוד לניסיונה של רשות שמורות הטבע והגנים למנוע פגיעה בשמורה.
המאבק לווה באיומים, מעשי אלימות ודיונים רבים בבתי המשפט.
בסוף העלייה התלולה, ישנה תצפית מרהיבה ומיוחדת על הר מירון.
ההליכה בשביל בנחל נריה, עוברת בין חורש ים תיכוני יפהפה. רוב ההליכה הינה מוצלת ונעימה, ותוואי השביל נוח וברור.
מי שהולך פה בעונת האביב, צפוי ליהנות ממראם המרהיב של מרבדי פריחה נהדרים.
כעבור שעה וחצי של הליכה לערך, ניתן לראות שהנחל “נפתח” ואז יופיעו הבוסתנים והמטעים של הכפר הדרוזי חורפיש הנמצא במרומי המירון.
ניתן לראות עצי זית, רימונים, אגוזי מלך ותאנים, עד למפגש עם נחל מורן המסומן בסימון שבילים אדום ירוק.
לעומת נחל מורן האתגרי, שביל נחל נריה הוא נוח מאד להליכה (ולכן גם שביל הטיולים המפורסם – “מים לים”, עובר בנחל נריה ולא בנחל מורן).
בחלקו התחתון של הנחל, ההליכה נעשית בין חלקות חקלאיות נטושות ובקרחות יער, ואילו בהמשך השביל עובר כברת דרך בחורש מוצל ובעלייה מתונה.
החורש הלח בשני הנחלים עשיר בצמחייה, בעיקר עצי אלון מצוי אך גם מינים נוספים.
המרשים בהם הינו ללא ספק הקטלב הבולט בגזעיו האדומים.
בדרך, ניתן להיתקל במורן החורש שנתן לנחל מורן את שמו ופורח בצבע לבן.
בין הצמחים, אפשר לראות הרבה שרכים כגון שרכיה אשונה.
לפרטים נוספים צרו קשר (כנסו ללינק)
כל מי שביקר בארץ אפילו פעם אחת יכול לראות בעין בלתי מזוינת את השכבות שנוצרו עם הזמן. אחרי הכל, האזור היה מיושב מתקופות פרה-היסטוריות והמון דתות, עמים ואימפריות כבשו, התיישבו ובנו את הארץ – בדמותם. ההרגשה שנוצרת...
גני הנדיב, גני נוי מטופחים ויפים ומאחוריהם מערכת שבילים ברמות קושי שונות, ממסלולים קלים למעיין עין צור ושביל האחוזה ועד מסלול הנשרים. מוזמנים להליכה נעימה כאשר למרגלותינו משתרע נוף בקעת הנדיב, המעובדת בעיקר בכרמים ובמטעים אשר...
לקוראים ותיקים של האתר כבר יצא לבקר בגוש משגב, דרומית לעיר כרמיאל וראו כי טוב. ביקרנו בישובים שהוקמו ב"תוכנית המצפים" וישובים ערבים, פארקים שלווים וגני פסלים מרשימים לכל הדעות. עכשיו אנחנו חוזרים לאזור. היום נדבר על אחד הישובים...