ימיה הראשונים של ראשון לציון ראשון לציון נוסדה בשנת 1882, ביוזמת ועד חלוצי יסוד המעלה. ועד זה הוקם כדי לקנות קרקעות ולהקים מושבות חקלאיות. חיים אמזלג, סגן הקונסול הבריטי ביפו, רכש על שמו את אדמות עיון-קרא, שטח...
חוף השרון הוא אזור מרהיב ביופיו.
בסמוך למרכזי הקניות של שפיים וגעש, בין הרצליה לנתניה, נמצאת שמורת טבע קסומה המתאימה לטיול נינוח לכל המשפחה וטומנת בתוכה צוקי כורכר, פריחה מרהיבה בעונה וחולות מעל חוף ים פראי ונוף יפהפה אל הים.
אזור חוף השרון המרשים והמצוקי מאידך, הוכרז כשמורת טבע, בין השאר כדי לשמור עליו מפני השתלטות נדל”נית אגרסיבית.
השמורה משתרעת מאזור מכון וינגייט בצפון ועד אזור ארסוף בדרום.
החלק שבו נמצאים הוכשר לביקור קהל, ושטחו, שאורכו כ-1.2 ק”מ ורוחבו כ-400 מטר, מוקף גדר.
בשמורה, צומחים מגוון צמחים ופרחים רבים, בהם מדבריים, כמו רותם המדבר ולענה חד זרעית, וגם צמחי אקלים ים תיכוני, כמו קורנית מקורקפת וחצב מצוי.
ברצועת החוף הדקה, החשופה לרסס מי הים, גדלים צמחים שפיתחו מנגנוני הגנה ייחודיים נגד מלח הים, כמו אגרופירון סמרני, חבצלת החוף ועוד.
באזור השמורה, על רכס הכורכר, צומח בחודשים פברואר-מרץ, גם אחד מהצמחים היותר יפים ונדירים בארצנו הקטנטונת, שמשמש גם כסמלה של החברה להגנת הטבע: אירוס הארגמן.
נלך לעבר ראש המצוק המשקיף אל חוף הים.
רכס כורכר זה, הוא אחד משלושה רכסי כורכר מקבילים, שעוברים לכל אורך השרון מדרום לצפון. הכורכר הוא סלע שנוצר כתוצאה מתהליך שבו השמש “אופה” את חול ים, המכיל גם גיר שמקורו בבעלי חיים ימיים.
למעשה, כל רכס כורכר מסמן את מיקום קו החוף בתקופות קדומות.
רכס הכורכר המערבי, נאכל כיום על ידי גלי הים, החוצבים בו במלוא כוחם.
מקצהו, נוכל להבחין מצפון לנו במלונות נתניה, ואף בארובות תחנת הכוח “אורות רבין” בחדרה ובדרום נוכל להבחין בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד.
שם, במקום שבו רסס הים מכה וממליח את האזור,
גדלים מגוון צמחים כמו נר הלילה החופי, קריתמון ימי, אספסת הים וכן קורנית מקורקפת הפורחת בצבע ורוד וגדלה באזורים שמעט מוגנים מרסס מי הים.
ומוכרת כצמח תבלין המכונה לעיתים זעתר.
בשלהי הקיץ, פורחת גם חבצלת החוף היפהפייה.
לאורך השביל, יש ספסלים ועמוד עם חיצים המצביעים על נקודות מרכזיות באזור.
ממזרח, ניתן לראות את המבנה הגיאוגרפי של השרון: בין רכס הכורכר המערבי לזה שאחריו עובר כביש החוף, ובין הרכס השני לשלישי עוברת מסילת הרכבת.
האזור שבין הרכס השלישי לבין גבול הרי השומרון מתפרש על פני כעשרה ק”מ, והוא מכונה מרזבה או “מרזבת השרון”.
לאזור זה מתנקזים הנחלים שיורדים מהרי השומרון ומגיעים אל הים התיכון.
בתקופות רבות לאורך ההיסטוריה, רכסי הכורכר לא אפשרו למים להמשיך לזרום עד לים התיכון, ולכן בחלקים שונים נוצרו ביצות.
כיום, הנחלים מנוקזים, ואזור המרזבה הוא אזור חקלאי עם אדמת סחף פורייה.
ממזרח לשמורה, ניתן לראות את מרכז הקניות הגדול של שפיים וגעש, ומעבר להם את יישובי השרון השונים.
אם מגיעים בתקופה שבין סוף ינואר ועד תחילת מרץ, נוכל לראות ריכוזי פריחה מרהיבים של אירוס הארגמן.
המקבצים הללו נוצרים בזכות העובדה שהאירוס מתרבה מקני השורש שלו, וכמעט שלא מזרעים.
בית הגידול של אירוס הארגמן הוא אזור רכסי הכורכר, ומאחר שרוב רכסי הכורכר בשרון ובמישור החוף עברו השתלטות נדל”נית וכוסו בבניינים, הצטמצם מאוד אזור המחייה של האירוס.
כיום, ניתן לראותו פורח גם בשמורת פולג הסמוכה, ובשמורת האירוסים בגבעות נס ציונה, בית עובד,וגבעת חומרה הנמצאות בשפלת יהודה.
האירוס הוא כמובן פרח מוגן, ואסור לקטוף אותו.
עוברים ליד עצי אקליפטוס ושיטה מכחילה – שניהם צמחים שהובאו מארצות נכר וניטעו בידי אדם.
בסיום המסלול, מומלץ לרדת אל חוף געש, וליהנות מאחת מרצועות החוף היפות, השקטות והפראיות ביותר בארצנו הקטנטונת.
לפרטים נוספים צרו קשר (כנסו ללינק)
ימיה הראשונים של ראשון לציון ראשון לציון נוסדה בשנת 1882, ביוזמת ועד חלוצי יסוד המעלה. ועד זה הוקם כדי לקנות קרקעות ולהקים מושבות חקלאיות. חיים אמזלג, סגן הקונסול הבריטי ביפו, רכש על שמו את אדמות עיון-קרא, שטח...
הערבה התיכונה - חוויות והרפתקאות בדרך לאילת הערבה התיכונה הוא אזור שלא נמצא במיינסטרים של התיירות בישראל. בעיניי רוב האנשים, מדובר במקום שכוח אל ועצירה בדרך לאילת, אך לאט לאט, בשנים האחרונות, אנשים מגלים את הקסם של...
מכירים את ממשית? דמיינו לכם שיירת גמלים ארוכה, ארוכה. אתם, רכובים על סוס אפור לצד הגמלים, מסתכלים על האופק. שם, כמו פאטה מורגנה, מפציעה ממשית. בשבילכם, ממשית היא מים, מחסה וביטחון משודדי דרכים. והיא ממש, ממש קרובה. ממשית, לא כמו שדמיינתם מה...