מי שאף פעם לא טייל בחיפה יופתע בודאי לגלות שניתן לחצות את חיפה ולעבור בין השכונות שלה בשבילים בטבע, להיעלם אל תוך כל הירוק הזה ולהגיח מהצד שני. ואדי אזוב הוא רק אחד מ”קיצורי דרך” המפתיעים...
באתר, יש שולחנות לארוחת בוקר ושירותים, לאחר הארוחה נתכנס ונשוחח על ראשית הנזירות ועל ההיסטוריה של המנזר. לאחר ביקור במנזר, נמשיך לאמאוס שם נכיר קהילת נזירים, בני האושר אשר מתפללים בבית השלום ומתחזקים את המנזר, נתבונן בשרידים ארכאולוגים ביניהם – כנסיות, פסיפסים, קרמיקות, משקולות בית בד, בית מרחץ ומערות קבורה. נשמע על הנזירים ועל דרך חייהם, מאיפה הם הגיעו ומה היום הם עושים במתחם, נוכל אף להיכנס לחנות לקנות מהתוצרת החקלאית שלהם.
ישנו גן יפייפה עם טוטם המדבר אל שלוש דתות בעזרת דמויות חשובות הקשורות זו בזו, שרידי הקמרונות הצלבניים היום משמשים אכסנייה אשר מארחת כמה פעמים בשנה גם את היהודים המשיחיים שמקיימים טקסים ומפגשים במרחב. חלק מהשרידים עדיין קבורים מתחת לפני הקרקע, חלקם חשופים וניתן לטייל ביניהם – רק להיזהר מבורות בקרקע ! אם תחפשו את ההרפתקאה הזו תגלו שמעבר לגבעה ישנה אפילו אנדרטה ישנה לחטיבת הראל, במיקום שהיום דיי מוזנח וחבל.
נמשיך לשביל הפסלים ביער צרעה, אנחנו נבקר רק בחלק קטן ממנו, פיסול באבן מקומית משתלב עם הסביבה. החל מפטריות, מנורות, סממנים יהודיים, אבל לא רק, נמצא גם את הנוטרת ומערכת שלמה של פסלים ללא שלטי הסבר, מה שיאפשר לדמיון שלנו לעבור שעות נוספות. השביל הזה הוא שביל שמתאים גם לנסיעה ואפילו באוטובוס, מעולה ליום גשום ובכלל במרחב היער כיף מאוד לחפש פטריות אחרי הגשמים, אני מצאתי שם לא מעט אזניות כלך, כי כל היער מלא פינות ישיבה ושבילים.
אנחנו מתחקים על עקבותיו של הנזיר היהודי שמשון שפעל במרחב, סיור רגלי לתל צרעה יוביל אותנו אל ציון קבר מנוח ושמשון, נגלה שיש לדמות הזו סיפור חיים מרתק, החל מאופן לידתו הניסי וגמגומו של אביו. במהלך חייו אהב מאוד נשים רבות, נדבר על הנשים שאהב, על היין שלא שתה, על האריות שהרג, על החליפות בהן זכה ואפילו על ההצתה הגדולה שערך בעזרת זנבות השועלים. תמות נפשי עם פלשתים הינו הסוף של סיפור אהבה, סיפור אמונה, משפט שהפך להיות שגור בשפה העברית, לאחר ששמשון מוטט את מקדש דגון על הפלשתים.
משם, נמשיך למנזר בית ג’מאל המרשים ביופיו ונקשר אל רבן גמליאל ואל סטפנוס המרטיר הראשון.
בית ג’מאל קשור לרבן גמליאל, מי היה מאמין שבמקום בו מאמין שקבור גמליאל יש היום מנזר ולא סתם מנזר, אחד מהיפים בארץ, הכולל אגב לגברים, אגף לנשים, חנות של קרמיקה עבודת יש של אותם נזירים ונזירות ומתחמי תפילה מיוחדים מלאי אומנות. אפילו הגישה אל המנזר מפליאה ביופיה, הנסיעה בין שדות שמשנים את צבעם כתלות בעונה תוביל אותנו לאחוזה שהיא חריגה ביופיה בנוף הישראלי.
נסיים את היום בטעימות יין ביקב הנס שטרנבך שם נאכל ארוחת צהריים בשרית מלאה ומפנקת. יש עוד מלא אופציות במרחב, באופן אישי הבית של אבי היא העדיפה עלי מכולן – אבל אבי כשר ועל כן אינו פתוח בימי שבת. רב היישובים במרחב בעלי צביון דתי ועל כן לא פשוט למצוא הסעדה למטיילים בשבתות, אבל מארחים ביתיים באמצע שבוע יש בשפע והם מכינים מטעמים, ישנם מפגשי אומן ואפילו יש לנו שוקולטיירית שתעשה איתנו סדנת שוקולד… אז למה אתם מחכים? בואו נרכיב טיול לשפלה!
אופציונלי: ( במידה ונסיים מוקדם ) ביקור בחפירות תל בית שמש / ביקור במנזר דיר ראפת / עצירה לבירה מיוחדת במבשלת שריגים.
מי שאף פעם לא טייל בחיפה יופתע בודאי לגלות שניתן לחצות את חיפה ולעבור בין השכונות שלה בשבילים בטבע, להיעלם אל תוך כל הירוק הזה ולהגיח מהצד שני. ואדי אזוב הוא רק אחד מ”קיצורי דרך” המפתיעים...
דיברתי רבות על ההתיישבות היהודית בגליל בתקופות של בית המקדש השני ובתקופת מרד בר כוכבא, אבל כמעט ולא נגעתי באחד האתרים הגדולים והמרשימים של האזור – העיר העתיקה ציפורי שבגליל התחתון. אז בואו לקרוא ולבקר במושב...
בפינת רחוב יוסף קארו ודרך יד לבנים בפרדס חנה-כרכור עומדת לה אנדרטה "יד לשילוב". שתי טבעות מונומנטליות, שלובות זו בזו, זכר חיבור שני הישובים יחדיו בשנת 1969. אבל לפני שנדבר על החיבור, בואו נדבר על ההיסטוריה של...
WhatsApp us