ארץ ישראל כולה קדושה ליהודים, אבל יש מקומות קדושים יותר וקדושים פחות. חיפה לא נמנית כאחת מארבע ערי הקודש. אבל יש לה סיפורים מיוחדים ומקומות מרתקים עוד מתקופת התנ"ך ולאורך ההיסטוריה, עד היום. היום נבקר בחיפה הקדושה ונדבר...
מנזר סטלה מאריס על הר הכרמל הוא מנזר כרמליתי על צלע הכרמל המערבית שנקראת עד היום “הכרמל הצרפתי” ומשקיפה לים, המרחב בו ממוקם המנזר והאלמנטים סביבו מלמדים על שלבים רבים בהיסטוריה של העיר.
כוכב הים ועל שום מה? כינויה של מרים פטרונית יורדי הים, בכל העולם יש כאלו אתרים משקיפים לים המוקדשים למרים. בדומה למוחרקה, זהו מנזר כרמליתי. המסדר הכרמליתי מעריץ את גבירתנו של הר הכרמל והיא מרים. המסדר הגיע כמסדר גברי סגפני לכרמל במאה ה-12, בגלל סיפורו המפורסם של אליהו – בכרמל, שריפת נביאי הבעל על שפת הקישון. לאחר שהמסדרים הצלבנים גורשו על ידי סלאח א דין ב-1187 בקרב קרני חיטין, הם שבו לארץ אחרי מאות שנים, במאה 17 בגיבוי דהאר את עומר בונה העיר חיפה אל ג’דיידה (החדשה). שוב במאה 18 באישור העותמנים – למה לעותמנים לתת אישור? החלשות אימפריה שכונתה “האיש הגוסס על בוספורוס” וחדירת מעצמות הנוגסות ומקימות אקסטריטוריות בתוך שטחה, פתאום יש כרמל צרפתי, גרמני מושבה טמפלרית.
הכרמליתים מתיישבים בסמוך למערת אליהו, ממש פה 800 מ’ מתחתינו. מסורת בת 2000 שנים המקדשת את המקום ליהודים, למוסלמים אליהו הוא הנביא אלחדר, לנוצרים הנביא מר אליאס והכרמליתים התבודדו מעל המערה בכוכים. אליהו בשבילם דמות מיוחדת והינו פרפיגורציה ליוחנן (דמות מטרימה), המוסלמים הטרידו את הכרמליתים עד שעלו למעלה לכנסייה שהפכה ברבות הימים למקום הקדוש ביותר עבור חברי המסדר בעולם כולו. הצלב המלטזי, דלת מעוטרת באליהו, פסל מרים ועל ברכיה ישוע, מאחורינו עוגב. לפי מסורת יהודית במערה נקבר אלישע תלמידו של אליהו. עוד עובדה מעניינת שנפתלי הרץ אימבר שעוד ניתקל בו היום, השאיר רישום בספר אורחים באכסניית המנזר בו הוא מתאר את השירות האדיב.
בכנסיה בצורת צלב מלטזי (סמל הכרמליתים), ציון ארבע נזירות חשובות למסדר הכרמליתי על הקירות, בהם אדית שטיין יהודיה ד”ר לפילוסופיה שהמירה דתה והפכה כרמליתית, אך הוצאה להורג באושוויץ בשל שורשיה היהודים והנזירה מרים בוארדי וטרזה שייסדה את מנזר הכרמליתיות היחפות, נשות המסדר כותבות ספרי מיסיון “המצודה הפנימית”. עוד סיפור פיקנטי – שמואל אוסוואלד רופאייזן, יהודי ניצול שואה וחסיד אומות עולם שהמיר דתו לנצרות והיה לנזיר כרמליתי, רופאייזן התפרסם לאחר שביקש לעלות לישראל כיהודי על-פי חוק השבות, אך בקשתו נדחתה על ידי רשויות המדינה בגלל התנצרותו, ואף עתירתו לבג”ץ על כך נדחתה, מכונה “היהודי האחרון”.
מצבה לציון קבר אחים, לזכר 15 חיילי נפולאון, חולי דבר שנעזבו ונרצחו בידי הטורקים, צורת פירמידה על שם כבישתם את מצרים טרם שהגיעו ארצה 1799, על המצבה פסוק בלטינית מקינת דוד על שאול: “איך נפלו גיבורים “, בשנת 1917 המצבה נהרסה על ידי הטורקים שאומרים שחיפשו נשק.
ב-1894, נתרם על ידי ממשלת צ’ילה פסל מרים, אם ישו. הפסל עומד על עמוד שיוצר על בסיס שברי תותחים ממלחמת העצמאות הצ’יליאנית ב-1891, קשר חזק בין כרמליתים לנוצרים צ’יליאנים, חריטת ציטוט “הבתולה של הכרמל, מלכת צ’ילה, הושיעי את עמך”.
הארמון הינו אחד מבתי המגורים העתיקים ביותר שנשמרו בחיפה. הוא נבנה בקצהו של הצוק עם תצפית רחבת היקף. הבית, במקור, נבנה עם קומה אחת, קמרונות צלב. עבדאללה היה שליט עותמני שרדף את הכרמליתים ואף פוצץ להם את המנזר לפני שקיבלו אישור ובנוהו מחדש. מאבני המנזר המפוצץ בנה את ארמונו. אחת הסיבות לאיבה היא שהכרמליתים טיפלו בחיילים הצרפתים חולי הדבר, כנהוג במנזר הוספיס. עבדאללה בחור בן 18 טיפוס לא חביב – הרג את חיים פרחי, יועצו, יד ימינו וזרק גופתו לים. בחלוף הימים, הבניין נתפס על ידי הצבא הבריטי, ושימש אותם עד תום המנדט הבריטי ועזיבתם הסופית את ארץ ישראל בסוף יולי 1948. לאחר עזיבתם, השתכנו בו מלחים אמריקאים, וכיום הוא משמש כבסיס של חיל הים.
ארגון המרי העברי ארגן פיצוץ של ראדר בריטי בימי המעפילים וניטרל אותם מלאתר ספינות, בתמונה מעלה, ניתן לראות טחנת רוח שהוסבה לקפלת תפילה אישית בשם “קפלת הלב הקדוש” תחתיה שרידי תכנית מצדה בכרמל, ביצורים בריטים כנגד פלישה נאצית. הרכבל (בחסות החברה הכלכלית חיפה) יורד לטיילת בת גלים משנות ה80. מצפור סן פרנסיסקו העיר התאומה לחיפה, הרצל ראה בחיפה את בירת ישראל, גם הבריטים הפכוה לבירה, אמר הרצל, המרכבה הייתה תלויה ותרחף על פני רשת של גשר ברזל כביר, ודוד ליטוואק ענה: זאת היא מסילת הברזל החשמלית המעופפת. הלא ראית כמוה באירופא. גוראל ראש העיר ובאופן מפתיע נדבק בו הכינוי “הביצים של גורל”.
כל זה ועוד בטיולים איתי – אז למה אתם מחכים ? הזמינו סיור איתי ותהיו ערניים שלא תפספסו טיולים חינמיים וספונטניים כמו זה!
מוזמנים להתרשם מסיורים נוספים באזור חיפה, מסלולי טבע בכרמל בהם נחל מערות, נחל שיח, חורשת הארבעים.
ואם אתם חפצים בסיור עירוני על חיפה ועל הכרמל – כנסו לכתבה הבאה על חיפה והכרמל (לחצו על הלינק)
ארץ ישראל כולה קדושה ליהודים, אבל יש מקומות קדושים יותר וקדושים פחות. חיפה לא נמנית כאחת מארבע ערי הקודש. אבל יש לה סיפורים מיוחדים ומקומות מרתקים עוד מתקופת התנ"ך ולאורך ההיסטוריה, עד היום. היום נבקר בחיפה הקדושה ונדבר...
בטיולים קודמים ביקרנו בגליל התחתון ובישוב המרתק ציפורי – מקום שמשלב היסטוריה יהודית ובנייה רומית מרשימה. היום נגיע לנחל ציפורי, הקרוי על שמו של הישוב ונטייל בטבע הגלילי הקסום. תארזו מים ואחריי בטוּר! והים אינו מלא נחל ציפורי...
היום נכיר את היישובים הטמפלרים אלוני אבא על שם אבא ברדיצ’ב ובית לחם הגלילית עם קצת תיבול. בית לחם הגלילית הינה מושב עובדים בצפון עמק יזרעאל, סמול ליישוב אלוני אבא. בית לחם יישוב ישראלי עתיק שעוד בימי...