באזור הר הנגב, נוכל למצוא שפע עצום של נופי בראשית מרהיבים, כשגולת הכותרת היא ארץ המכתשים – תופעה ייחודית ונדירה. פה פוגשים את הטבע המדברי במלוא עוזו והדרו מגוון מרתק של צמחייה ובעלי חיים נדירים ,...
לוד העתיקה נוסדה לפני 8000 שנה. בתוקפה הרומית זכתה לכינוי “עיר האלוהים” אשר נבנו בה מקדשים מפוארים עשירים בפסיפס, אבן ושיש.
לוד המשיכה להתפתח עם השנים והפכה להיות מרכז חשוב בעיקר בתקופת המנדט הבריטי.
היא הפכה להיות מרכז הארץ, מה שבא לידי ביטוי בהקמת שדה תעופה בסמוך לה ומחנות צבאיים במרחב שסביבה.
כיום בעיר מעל- 75,000 תושבים . רובם יהודים וכ-20% ערבים, רובם מוסלמים
הוקם בשנת 1273 על דרך ממלוכית, שנמשכה מהמרכז השלטוני של הממלוכים במצרים אל המרכז השלטוני שבדמשק .נמצא מעל נחל איילון ביציאה הצפונית של העיר ונקרא על-שמו של הסולטאן בייברס. בנוי משלוש קשתות, שהמרכזית בהן גבוהה יותר . מצידי הגשר, בין כל שני קמרונות, יש בליטות טרפזיות שנקראות “מפלגי מים” או “מפצלי זרם”. מבנה זה תורם לכך שכאשר הזרם פוגע בו, הוא מתפצל , נכנס אל תוך מעבירי המים . כך הגשר עמד בכל פגעי הזמן שהיו מאז בנייתו.
פסל השלום – פסלו של האמן יגאל תומרקין
הפסל הוצב בשנת 1977 לרגל חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים.
במרכז הפארק בו שוכנים זה לצד זה בית כנסת, מסגד וכנסיה ומסמל את האחווה והידידות.
בעקבות חורבן בית שני, כאשר המרכז היהודי עבר מירושלים ליבנה, העיר השנייה בחשיבותה הייתה לוד. “כַּאֲשֶׁר סָבַב כֵּיפָא בְּכָל הַמְּקוֹמוֹת יָרַד גַּם אֶל הַקְּדוֹשִׁים שֶׁגָּרוּ בְּלוֹד. שָׁם מָצָא אִישׁ, אַיְנֵאַס שְׁמוֹ, וְהוּא מְשֻׁתָּק וְשׁוֹכֵב בַּמִּטָּה זֶה שְׁמוֹנֶה שָׁנִים. אָמַר אֵלָיו כֵּיפָא: “אַיְנֵאַס, יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ מְרַפֵּא אוֹתְךָ! קוּם וְסַדֵּר אֶת מִטָּתְךָ!” הוּא קָם מִיָּד. רָאוּ אוֹתוֹ כָּל תּוֹשָׁבֵי לוֹד וְהַשָּׁרוֹן וּפָנוּ אֶל הָאָדוֹן” (מעשי השליחים ט 32-35). ספר מעשי השליחים פרק ט’.
כנסיית סנט גורג
הכנסייה נבנתה בתקופה הצלבנית והיא נחשבת לאחת מחמש הכנסיות החשובות בעולם. במערה תחתיה קבור ג’ורג הקדוש . מתקרתה משתלשלים שנדלירים מוזהבים ואת קירותיה מקשטים איקונות נדירות.
היא נבנתה במקור בתקופה הביזנטית והצליחה לעמוד בפני אחת המתקפות הקשות של צלאח א-דין ב-25 לנובמבר 1177. המקום עמד בחורבותיו עד שבתחילת המאה ה-19 הגיע החוקר הבריטי אדוארד רובינסון שגילה את הכנסייה, ששוחזרה ומאז 1889 עומדת על תלה. במאה ה-19 היא הפכה לכנסייה יוונית אורתודוכסית .
נבנה במאה ה-13 בפקודת הסולטן הממלוכי בייברס ונקרא על שמו של החליף השני.
הממלוכי עומר אבן אל חטאב. המסגד נבנה על חלק משטחה של כנסיית סנט ג’ורג אותה הרסו הממלוכים בעת כיבוש לוד.
מסגד זה משמש כמסגד המרכזי לתושבי לוד המוסלמים.
זהו חאן מהתקופה הממלוכית נבנה במאות ה-12-16. ניתן להבחין באולמות וקשתות מקומרות. מה שמעיד על עברו המפואר של המתחם .
מיקומו המצוין הממוקם במרכז העיר העתיקה לוד, שימש בעבר כצומת דרכים על אם הדרך לירושלים. החאן היה מרכז מסחר שוקק של חנויות, בתי מלאכה, חרשי ברזל ובית אריגה. בסמוך אליו התקיים שוק בימי שלישי ושישי, שעדיין פעיל.
אחד מבתי הבד הגדולים והיפים בארץ.
באולמות מבנה הקשתות, נותרו שרידים של מתקני סחיטה הבנויים לפעול בשיטת הבורג ועשויים ברזל , אבני ריסוק לפריכת זיתים הממונעים בעזרת מנוע קיטור אבני כבישת הזיתים וחדרי בריכות אגירה לשמן , טחינת שומשום ובית בד ליצור טחינה גולמית וסבונים.
שוק רמלה-לוד הוא שוק שנודד בערים שונות ונמצא כל יום במקום אחר בארץ, אך ביום רביעי הוא חוזר למקום הולדתו – העיר רמלה. השוק קיים כבר 40 שנה והסחורה הנמכרת בו היא בעיקר מזון וביגוד תוצרת הארץ.
הביקור בשוק רמלה-לוד הוא חוויה מענגת – הצבעים הרבים, הקולות והצעקות של הרוכלים, מגוון הסחורות והמחירים העממיים, כל אלו מביאים את הקונים לחזור בכל שבוע לשוק הצבעוני והתוסס הזה.
מבנה כיפתי של באר מרשימה השוכנת במבנה מקורה מבנה בנוי אבני גזית שוות בגודלן . סגנון הבניה המאפיין את התקופה הממלוכית. הבאר שירתה את הסוחרים והצבאות כתחנת מעבר הייתה מיועדת לשתייה של בעל החיים של סוחרים.
הערבים קראו לבאר בשם “ביר זיבאק” שפרושו “באר הגפרית”.
התחנה קישרה בין יפו לירושלים. שמו המקורי של המבנה , בניין “תחנת א-ליד” נחנכה בשנת 1892.
כיום, משמשת כבניין המוקד העירוני במדרחוב.
במלחמת העולם הראשונה, פרקו הטורקים את קטע המסילה ליפו, כדי לסכל את תוכנית הצבא הבריטי לנחות בחוף יפו ולהתקדם ברכבת לתוך הארץ ולכבוש את ירושלים. מקטע המסילה יפו-ירושלים חודש על-ידי הבריטים לאחר המלחמה , אך לאחר מכן התבטל.
עם הקמת לוד, העברית שימש בניין התחנה הישן כתחנת מגן-דוד-אדום של אגד הערים לוד-רמלה.
כיום, משמש הבניין את מרכז הצעירים של עיריית לוד ומשתלב במדרחוב.
שוכן בליבה של לוד. מוקף גן ים תיכוני ועצי פרי.
מציג אמנות , אוספים ופריטים נדירים של יודאיקה , תכשיטים ופרטי לבוש מרחבי העולם המציגים את הפולקלור של עדות ישראל .
ממליצה לשלב במסלול את הקולינריה של לוד וביקור ברמלה.
לוד יודעת להציע מגוון גם בתחום זה.
חומוס אבו מישל, סובחי ובניו, מסעדת השלום, פלאפל מצוין במגדל המים ועוד..
לפרטים נוספים צרו קשר (כנסו ללינק)
באזור הר הנגב, נוכל למצוא שפע עצום של נופי בראשית מרהיבים, כשגולת הכותרת היא ארץ המכתשים – תופעה ייחודית ונדירה. פה פוגשים את הטבע המדברי במלוא עוזו והדרו מגוון מרתק של צמחייה ובעלי חיים נדירים ,...
מערת בני ברית ויער הקדושים – כרמילה ההגעה למסלול הר כרמילה מתחיל ממערת בני ברית . חולפים על פני הצטלבות השבילים שמובילה ל”דרך בורמה” הנודעת ושלוחת שיירות, בה המסלול עובר על תוואי שביל ישראל, היורד מהרי ירושלים...
הר בנטל לא סימטרי, מדרום רך ופריך ומצפון אדום יותר, הארוזיה תואמת את סוג החומר, יש פרופיל קעור ופעור, מפנה דרומי פונה דרומה ומקבל יותר שמש ולכן יותר דליל בשל כמות הקרינה. איך המבנה הגאולוגי...